Hogy kerül a PS3 a légierő kutatólaborjába?

2010. 05. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Az Amerikai Légierő bizony nem örül az új PS3 szoftverfrissítésnek. Nem vettek szuperkompjútert a nagy laborba, helyette inkább 2000 db PS3-ból csináltak szuperszámítógépet. De az új PS3-ak már nem lesznek alkalmasak ilyen feladatokra.

Az van, hogy sok-sok intézménynek (egyetemek, laborok, mint pl. a légierőé is) van szüksége elképesztő számítási kapacitásra. Ehhez speciális, és létezhetetlenül drága szuperpécék kellenek.

Vagy pár PS3! Sok millió dolláros beruházás helyett a Massachusetts-i egyetemen 16 darab konzollal számolgatják a gravitáció és a fekete lyukak jellemzőit, ami meglehetősen költséghatékony megoldás, és jól példázza a Playstation szívének, a Cell processzornak a hatékonyságát.

Az Amerikai Légierő laborjában rengeteg gép van csokorba kötve (több, mint 2000db!), amin (mint az összes többi labor esetében) valamilyen Linux disztribúció fut és az erre írt speciális szoftverekkel végzik a konzolok mindennapi „munkájukat”, vagyis bődületes mennyiségű adatot dolgoznak fel, számolnak és …. öööö ilyesmi. Az új PS3 firmware viszont nem engedi semmilyen egyéb oprendszer feltelepítését a konzolra, pont ellentétesen azzal, amit a Sony anno ígért, vagyis hogy megtartja ezt az opciót minden jövőbeli konzolján. A Slim PS3-ak (amit most kaphatsz a boltban) eleve nem engedik, de a frissítéssel a régi gépek is elvesztik ezt a kutatók számára nélkülözhetetlen funkciót.

Nyilván egyik laborban sem játszanak a gépekkel (legalábbis nagyon remélem!), nem mennek fel a PS online felületére, nem frissítgetik a gép szoftverét, de mi történik, ha elromlik egyik-másik egy 15-20 éves kutatási ciklus alatt? Hogyan szerzik be mondjuk öt év múlva a régi firmware-s PS3-akat, hogy tovább tudjanak dolgozni? Így viszont az történhet, hogy a légierő gyakorlatilag 2000 PS3-omnyi dollárt dobott ki az ablakon, ráadásul majd vehetnek naggggggyon drágán szuperszámítógépeket, hogy tovább futhasson a projekt. Épp ezért a Légierő is fontolgatja a pereskedést (már két per folyamatban van), mivel komoly kutatói munka kerülhet veszélybe, a kidobott pénzről nem is beszélve.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top