Ezt persze a németek találták ki. Nem rengeteget raknak hozzá a kütyüvilághoz, de akkor méreteset. És persze, építészek, mint a klubom fele! No, például német építészeinket roppantul zavarta ez a fajta reggeli purparlé (illetve a fáma szerint egy karácsonyi forraltborozás elégtelen temporális élménye), ezért hobbiból saját szakterületükön belül elkezdek foglalkozni a problémával, és a mai kor szigeteléstechnológiai vívmányainak segítségével megalkottak egy hőszigetelő poharat.
Persze, van termosz is, de az nem olyan menő az irodában. A pohár lényege a tervezésben rejlik, mely anyagában és szerkezetében is alapvető fontosságú. A kutatások szerint a tea, és a kávé is 58 fokon élvezhető leginkább, de általában forrás közeli állapotban kerülnek a pohárba, ezért a cél az optimális hőtartalom mihamarabbi elérése, és megtartása volt. A porcelánhéjjal ellátott bögre üreges szerkezetű, amiben méhsejt szerűen elválasztott kamrákat alakítottak ki ívesen, alumínium (vagy más hővezető) csíkokkal elválasztva egymástól.
Ebbe kellett megtalálni azt a PCM anyagot (Phase Change Materials, rövidítve: PCM, „fázisváltó anyagok”), melynek 58 fok az olvadási hőmérséklete. Építészek, megtalálták. Tehát a bögre üreges belsejében a szilárd anyag viasszerűen olvadni kezd, majd magába szívja a hőt, amit szivacsként tárol magában, majd visszaadja azt a hűlő folyadéknak, optimálisan tartva a hőmérsékletet, uszkve 30 percig. Ennyi ideje van a főnöknek a csesztetésre, mert utána fokozatosan hűlni kezd ez is. A legjobb hír az, hogy a dolog visszafelé is működik, tehát a pohár hidegen tartja a sört is félórán át, míg te megpróbálod elmesélni a haveroknak az előző kocsmai sztoridat. Remélem, szebb lesz, mint a képen, mert az alapgondolat nagyon tetszik!
>