Veszélyben az Android is?

2010. 08. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Nem mindig örömteli az a hír, ami úgy kezdődik: "megérkezett az első". Most például az első trójairól lesz szó, ami android alatt tevékenykedik, és elég nagy károkat okozhat az óvatlan tulajoknak.

A veszélyre a Kaspersky hívta fel a figyelmet, akik szerint a “Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a" az első, kifejezetten Androidra készült trójai. A program médialejátszónak álcázza magát, ám a telepítés után a mobil tulajának tudta nélkül emelt díjas SMS-eket kezd el küldözgetni, amivel nyilván a készítők bankszámláját gyarapítja.

A veszélyes alkalmazás egyébként nem található meg az Android Marketban, külsős oldalról lehet letölteni. Valószínűleg csak a nagyon naiv júzerek dőlnek be neki, ugyanis installáláskor mindenféle engedélyt kér, például SMS-küldésre és az SD kártya adatainak olvasására vagy törlésére. Ez most egy elég egyszerű átverésnek tűnik, de ahogy nő az Androidos mobilok száma, a bűnözőknek is úgy lesz egyre csalogatóbb ez a terület. Persze a biztonsággal foglalkozó cégek is készülnek. Amikor a Kaspersky felhívta a figyelmet erre a veszélyre, természetesen azt is megemlítette, hogy jövőre jön az androidos vírusirtójuk. Igaz, már most is van vírusirtó az Android Marketben, bár eddig sokan azt gondolták, nem lesz rá szükség.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top