Negyven éves a világ első mikroprocesszora

2011. 11. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Negyven éves az Intel 4004 mikroprocesszor. A világ első mikroprocesszorát 1971. november 15-én állították elő. A rendkívüli fejlődést jól mutatja, hogy ma a világ leggyorsabb processzora körülbelül 4 gigahertzes (GHz) frekvencián működik, ez pedig olyan gyors az elsőhöz képest, mint a rövidtávfutó Usain Bolt egy csigához viszonyítva.

Egy modern laptop átlagos évi fogyasztása 25 euróba kerül. Ha az energiafogyasztás 1971 óta nem változott volna, akkor a mai laptopok éppen négyezerszer többet fogyasztanának, ez pedig 100 ezer eurós költséget jelentene évenként. Kevesen tudnának ekkora összeget szánni otthoni számítógépük fenntartására.

A 4004-es processzor szilíciumlapkáján 2.300 tranzisztor fért el, a jelenlegi második generációs Intel processzorokon majdnem egymilliárdot képesek elhelyezni. Ez olyan, mintha egy nagyobb falut és Kína teljes lakosságát hasonlítanánk össze. Ha az aktuális, második generációs, 216 négyzetmilliméteres Intel Core processzor a már történelminek számító gyártástechnológiával készülne, akkor 21 négyzetméter lenne, amihez képtelenség lenne laptopot gyártani.

Az Intel 4004 mikroprocesszor 740 kilohertzen (KHz) futott, a jelenlegi, második generációs Intel Core processzor majdnem eléri a 4GHz-et. Ha az autók is ilyen nagyságrendben gyorsultak volna 1971 óta, akkor ma egy másodpercbe telne San Franciscóból New Yorkba, vagy Lisszabonból Moszkvába autózni, feltéve, hogy 1971-ben 60 mérföldes óránkénti sebességet és a San Fransisco-New York útvonalra 3.000 mérföldes távot számolunk.

A jelenlegi Intel Core processzor 995 millió tranzisztorral rendelkezik. Ha minden tranzisztor akkora lenne, mint egy szem rizs, akkor az ennek megfelelő mennyiségű rizst megfőzve lengyelországi Poznan városának vagy bármely más 567 ezres lakosú város - Stuttgart, Düsseldorf, Glasgow - teljes lakosságát meghívhatná az Intel belőle egy ebédre.

Az első mikroprocesszorhoz képest ötezerszer gyorsabb jelenlegi Intel-tranzisztor ötezerszer kevesebb energiát fogyaszt, miközben a tranzisztor ára az ötvenezredére csökkent. A legelső tranzisztor, amit a Bell Labs épített 1947-ben, olyan nagy volt, hogy egyszerűen, kézzel rakták össze. Ma egy gombostű hegyén több mint 100 millió darab 22 nanométeres (nm=10 a mínusz 9-en) háromkapus tranzisztor fér el.

A fejlődést mutatja az is, hogy a mondat végén lévő ponton 6 millió darab 22 nm-es háromkapus tranzisztor férne el. Egy pont írásjel körülbelül egy tized négyzetmilliméter. A mikroprocesszor, más néven központi feldolgozóegység (Central Processing Unit - CPU) a számítógép, illetve sok háztartási és elektronikus eszköz agya.

Az első mikroprocesszor nem rendelkezett túl nagy teljesítménnyel, elsősorban egy egyszerű matematikai műveletek elvégzésére szolgáló "Busicom" nevű számológépben teljesített szolgálatot.

A Forrester előrejelzése szerint 2015-re a Földön 2,25 milliárd PC lesz használatban, 2008. végén ez a szám 1 milliárd volt. A PC eladásokat tekintve a Gartner 2011-re 10,5 százalékos növekedést, összesen 387,8 millió darab eladását várja, míg 2012-re 13,6 százalékos növekedés mellett 440,6 millió PC értékesítését vetíti előre.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top