A számítógép megbánja a hülyeségeit

2011. 04. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Hányszor volt már, hogy kedvetek lett volna láncfűrésszel nekimenni a számítógépeteknek, mert valami nem működött rendesen? Jobban éreztétek volna magatokat, ha tudjátok, hogy a gép megbánja, ha valamit nem jól csinál?

A Google egy olyan projektet finanszíroz, ami a számítógépeket a megbánás érzésére tanítaná. A Tel-Avivi Egyetem szakemberei dolgoznak a kérdéskörön, olyan algoritmust akarnak létrehozni, amelynek segítségével a számítógépek tanulhatnának a korábbi tapasztalataikból, így csökkenthetnék a "virtuális megbánás" eseteit.

A projekt vezetője szerint egy ilyen algoritmussal a szerverek hatékonyabban tudnák kezelni az internetes forgalmat, mert érzékelnék és dokumentálnák a hirtelen támadt nagy érdeklődést egy-egy tartalom vagy internetes termék iránt. Minél többet tanulnak a rendszerek a korábbi esetekből, annál hatékonyabban tudnának működni.A Google természetesen nem csak jófejségből szponzorálja a projektet, hirdetésekkel foglalkozó AdSense és AdWords szolgáltatásaik miatt üzletileg is érdekeltek a dologban.Az igazi persze az lenne, ha mondjuk a kék halálra is kiterjesztenék ezt a "megbánást". (Mondjuk az utóbbi pár évben nem nagyon találkoztam vele élőben...)



Szerző

tech.hu



Scroll to Top