Szinte elérhetetlen a Gmail Kínában

2011. 03. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Egyre komolyabbnak tűnik az az akció, amit a kínai kormány a Google e-mail-szolgáltatása ellen indított. A Gmail hetek óta egyre nehezebben elérhető Kínában, friss adatok szerint nagyságrendekkel lassabb a legnagyobb helyi szolgáltatónál.

Az ázsiai nagyhatalom ahogy a való életben, úgy az interneten is kőkeményen cenzúráz. A helyi cégek, vállalkozások mellett a Twitter, Facebook, Google kaliberű nyugati óriások is nagyon szoros felügyelet mellett léphettek be a piacra. Állami alkalmazottak egész serege dolgozik azon, hogy a Kínai Nagy Tűzfalon csak olyan tartalmak jussanak át, amelyek semmilyen módon nem bomlasztják a birodalmat, ennek esett most áldozatul a világ egyik legnépszerűbb levelező szolgáltatása.

A kínai felhasználók hetek óta jelezték, hogy akadozik a Gmail, nehezen, néha egyáltalán nem lehet elérni. A Google hosszas vizsgálódás után bejelentette, hogy a hiba nem az ő készülékükben van, csak a kínai kormány próbálja ellehetetleníteni őket - amit ráadásul ügyesen próbálnak úgy beállítani, mintha a keresőóriás háza táján lenne a probléma. Hogy mennyire komoly a beavatkozás, azt remekül szemlélteti a Kínában blokkolt oldalakat gyűjtő és figyelő Greatfirewall.biz nemrég bemutatott ábrája:

Mint látható, a Gmail mellett a Yahoo levelezés is csúnyán le van halva, a kínai QQ nevű insant messenger szolgáltatás viszont köszöni, jól van. Véletlen egybeesés lenne?

A kínai kormány nem meglepő módon tagadja a vádakat, szerintük a Google szakemberei néztek be valamit. Az általános vélekedés szerint valóban Kína machinációi állhatnak a háttérben, sokan úgy vélik, a kommunista rezsim egy esetleges forradalom kirobbanásától tartva korlátozza a Google elérését. Okot adhat erre az arab világ forrongása, különös tekintettel az egyiptomi eseményekre, ahol a Facebook, a Twitter és társai sokat segítettek a felkelők szervezkedésében.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top