Gyermekfelügyelő GPS

2009. 08. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
No, kérem szépen, aki eddig attól tartott, hogy gyermeke elveszhet a városban, illetve iskola helyett a plázákban lődörög, vagy netán elvitte a „nagy fekete autó”, megnyugodhat végre. Úgy érzem, hogy rábukkantam az eddigi legszélesebb körű szolgáltatással bíró digitális dajkára, amit valaha gyártottak.

Ez a szerkezet nem más, mint az AmberAlert GPS 2G, mely magából a műholdas jeladóból és egy előfizetésből áll. Az előfizetés használatához szükségünk lesz még egy térkép megjelenítésére alkalmas mobiltelefonra, vagy PDA-ra is. A ma divatos telefonok egyébként már képesek erre.

A kis kütyü mérete alig közelíti meg a 6 x 6 centit, így „cipelése” gyerekjáték. Naná hogy az, hiszen nekik kell majd magukkal hordaniuk. Az Amber Alert négy különböző színben kapható és formájukat tekintve eléggé modern a megjelenésük.

Bár szerintem ez utóbbi érdekli legkevésbé a lurkójukért aggódó szülőket. Sokkal inkább a funkciók, amik érdekesek ebben a szerkezetben. Abból meg aztán van rendesen. Nézzük elsőként a „hőmérsékletriasztást”. E funkció akkor jöhet jól, ha gyermekünk kalandozásai során véletlen bezáródik egy hűtőházba. A ketyere azonnal érzékeli a hőmérséklet nagymértékű csökkenését és már riasztja is a szülőt, hogy csemetéje bizony szorult helyzetbe került.

Második a sorban, a készüléken található SOS gomb. Ez olyankor nyújthat segítséget, ha gyerkőcünket hirtelen atrocitás éri. Megnyomásával azonnal riaszthatja a szülőt, hogy jöjjön azonnal fogakat kócolni, mert baj van. Az Amber Alert GPS-szel továbbá behatárolhatunk egy bizonyos területet is, melyet, ha elhagy csemeténk, a készülék azonnal üzen apának vagy anyának, hogy a kijelölt territóriumon kívül kószál a kölök. Ráadásul a bejárt útvonalak utólag is ellenőrizhetők, hiszen a Track Log folyamatosan menti a gyermek minden lépését.

A sorban harmadikként álldogáló „tisztségen” egy kicsit elmosolyodtam. Ez ugyanis a Speed Alert. Gondolom, mindenki érti, de legalább is sejti, hogy ez mit takarhat. Bizony csemeténk elmozdulásának sebességét ellenőrzi és méri. Először elgondolkoztam, hogy ez mire lehet jó. Tán arra figyelmezteti a szülőt, hogy a kölök gyorsabban szalad, mint ahogy szabadna? Nem! Hanem, ha netán jönne a „nagy fekete autó” (aki látta a Tessék engem elrabolni c. magyar ifjúsági filmet, tudja mire gondolok) és magával ragadná a lurkót, a szülő azonnal értesülne, hogy teszem azt Ferike 70 és 80 közötti km/h-val halad, ami ugye saját erőből eléggé lehetetlen.

Az Amber Alert GPS már most a kezdeti forgalmazás alatt is nagy sikereket ért el mind Amerikában és Kanadában, ahol évente több ezer gyermek tűnik el nyomtalanul. Egyelőre csak e két helyen használható a szolgáltatás, melynek havidíja 10 és 60 dollár között mozog, attól függően, hogy melyik „vigyázó” csomagot választjuk, illetve mekkora időtartamra. A készülékért megközelítőleg 380 dolcsit kell lepakolni. Szerintem ennyi pénz nem sok a porontyok biztonságáért, illetve nagyon remélem, hogy mire nálunk is leparkol a gólya, már kis hazánkban is rájön valaki, hogy mennyire fontos dolog ez.

>


Szerző

tech.hu



Scroll to Top