A londoniaknak nem kell az ingyen wi-fi

2011. 03. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Mi itt, Európa szívében örülhetünk, hogy az utóbbi időben már a BKV és a MÁV is bőszen lobogtatja az ingyenes wi-fi kártyát, hogy a kényelmetlenség, zsúfoltság és pontatlanság mellett valami vonzót is mutassanak az utasoknak. Mindeközben az angol főváros lakóinak nagyobbik része nem kér az ingyennetből a metrón.

London már jó ideje a 2012-es olimpiai játékok lázában ég, ami várhatóan alaposan megpezsdíti majd a punnyadtnak már most sem nevezhető életet az angol fővárosban. Hogy a világ minden tájáról érkező szurkolók minél jobban érezzék magukat a versenyek helyszínei között ingázva, a Transport for London (igen, ez a “helyi BKV”) 120 metróállomást akar ingyenes wi-fivel ellátni.

Az ötlet némiképp meglepő módon nem nyerte el a helyiek tetszését. Egy kérdőív eredményeinek értékelése után kiderült, hogy a megkérdezettek 55 százaléka nem tartja jó ötletnek az ingyennetet. A nemmel szavazók jelentős része, 48%-a adatvédelmi aggályok miatt nem kér a wi-fiből.

Jó lenne azt gondolni, hogy a Facebooknak és társainak sorozatos adatvédelmi zűrjei eredményezték ezt a nem túl konstruktív, de legalább felelős hozzáállást. A valóságban azonban a többség amiatt aggódik, hogy a zsúfolt járatokon való netezgetés közben valaki esetleg a válla fölött beleolvas olyasmibe, ami nem tartozik rá.

A második legnépszerűbb érv a metrós wi-fi ellen az, hogy többen utaznának okostelefonnal, laptoppal a kezükben, ami óhatatlanul növelné a tolvajok számát és vállalkozó kedvét. Mások leginkább amiatt aggódnak, hogy ez számukra kényelmetlenebbé, stresszesebbé tenné az utazást.

A Transport for London nem különösebben izgatja magát a felmérés miatt, szerintük elég elterjedt dolog a nagyvilágban, amire készülnek, és az utasaik közül sokan jelezték már, hogy örülnének a fejlesztésnek. Sőt, egy állomás már túl is van a hat hónapos sikeres tesztüzemen. Szóval aki esetleg tervezi, hogy kilátogat az olimpiára, az megnyugodhat, nem marad majd net nélkül.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top