A világ legidegesítőbb ébresztőórái - VIDEÓ

2011. 05. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A vekker igen fontos találmány, rendkívül hasznos a hétköznapok során, de ettől még nem feltétlenül szeretjük, sőt. A nyugodt lustálkodások és kellemes álmok ezreit kíméletlenül kettévágó ébresztők legelvetemültebbjei közül válogattunk.

1. A önjáró

Képzeljük el, hogy reggel megszólal a vekker, mi meg hiába kotorászunk utána, nem tudjuk kinyomni. Sőt, mire a fejünket felemeljük a párnáról, az ébresztő már valahonnan a szoba közepéről pittyeg/bömböl/hörög/muzsikál. Nagyjából ilyen szituációkra kell számítani, ha az ember a Tocky névre keresztelt ébresztőórával kezdi a napot.

USB-n keresztül bármilyen mp3-at rátölthetünk, a kijelző körüli érintésérzékeny felülettel állítható be, dupla szilikonborítás védi az esésektől és a tulaj haragjától. A fő kunsztja viszont az, hogy ébresztéskor szépen elindul és előszeretettel le is esik a szekrényről vagy asztalról, majd “elmászik”, hogy a delikvensnek ki kelljen kászálódni az ágyból az elnémításához. A standard fehér verzió 50 dollárért szerezhető be, a szép üde színekben pompázó modellekért 70 dollárt kérnek el.

##242077##

2. A sasszem

Az ébredés pillanatában kevesekre jellemző a teljes testi és mentális frissesség, de nekik legalább nem okozhat gondot a Laser Target Alarm Clock deaktiválása. Ez ugyanis azonnali lézeres beavatkozást igényel ahhoz, hogy elhallgasson. Ha megszólal az ébresztő, a felhasználó kénytelen megragadni a mellékelt lézer pointert és a ketyere tetején lévő céltábla közepét kell becéloznia vele.

Ez precíziós munkának tűnik, kicsi az esélye, hogy széles, kaszáló mozdulatokkal elhallgattassuk. (Kivéve talán, ha széles, kaszáló mozdulatokkal csapkodjuk a falhoz magát a vekkert.) Az LTAC érdekessége, hogy kizárólag elemekkel működik, a hálózatra nem köthető rá. Igaz, így egy esetleges áramszünet sem állhat a koránkelés útjába. Az Amazon kínálatában 19 dolláros áron szerepel, de momentán készlethiány miatt nem rendelhető.

3. A pókember

Nem tudom, készült-e már valaha efféle statisztika, de úgy tippelem, a “szundi” lehet minden ébresztő alkalmatosság legsűrűbben használt funkciója, hiszen egy egyszerű ujjmozdulattal újjabb értékes perceket nyerhetünk vele az álom édes birodalmában. Épp ezt a megbízhatóságot használja ki a Hanging Alarm Clock (a továbbiakban függővekker).

A drágaszág használatakor érdemes az első riasztás után felkelni, a szundizással ugyanis csak magunkat hozzuk egyre nehezebb helyzetbe. A plafonra erősített készülék közvetlenül az ágy fölé lógatható, ez eddig rendben is van. Viszont minden alkalommal, amikor megnyomjuk a szundi gombot, a kis mocsadék automatikusan feljebb kúszik 30 centivel, így a következő alkalommal már rendesen nyújtózkodnunk kell, ha ki akarjuk nyomni. Az elemekkel működő függővekker a Fireboxnál szűk 3 fontba kerül, jelenleg épp nem kapható.

4. A tornatanár

A reggeli torna állítólag rendkívül egészséges, szóval amikor nekiállsz gyakorlatokat végezni rögtön ébredés után, az jót tesz a kondíciódnak. Az viszont meglehetősen agresszív stratégiának tűnik, hogy még a vekker is csak akkor hallgasson el, ha cserébe elégetsz párszáz kalóriát. Márpedig a Shape Up ébresztőórájával ez a helyzet.

A ketyere egy súlyzót formáz és ezzel el is árult magáról mindent. Bizony, ha megszólal, akkor úgy lehet elhallgattatni, hogy megcsinálsz vele minimum 30 emelést. Az egyik oldalán látható a digitális kijelző, a másikon egy 10 kg-os felirat – de maga a vekker alig több fél kilónál. Szóval testmozgásként nem sokat ér, ráadásul van hagyományos ébresztés is rajta, amivel megspórolható a mozdulatsor. Akinek megtetszett, 20 jó angol fontot tegyen rá félre.

##242076##

5. A fejtörő

A végére egy különösen gonosz modell maradt, de szerencsére ez a fentiekkel ellentétben még csak koncepció fázisban tart. Az IQ Alarm kódnevű elképzelés lényege, hogy néhány logikai feladvány megoldásával hallgattatható el az ébresztő.

A Yanko Designon bemutatott IQ Alarm működése személyre szabható, a megválaszolandó kérdések száma és nehézségi foka is beállítható lenne. A tervezésnél külön hangsúlyt kapott, hogy ne lehessen egyszerűen kiszedni belőle az elemeket, az egészet kikapcsolni pedig csak úgy lehet, ha 30 másodpercig folyamatosan lenyomva tartod a power gombot. Kicselezni tehát ezt sem lenne egyszerű.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top