Háló a világhálón

2011. 07. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Mint köztudott, a keresőmotorokban adott kulcsszóra elért helyezésünk (jó esetben) nem a véletlen műve. Számos irányelv betartása mellett az egyik fontos tényező a webhelyünkre mutató releváns hivatkozások száma.

Ennek okán megszületett egy új foglalkozás, a linképítés, angolul linkbuilding. A feladat elég időigényes, ugyanis a Linklap linkgyűjtemény, a Linkmappa, a Linkkatalógusok, illetve az ezekhez hasonló linkgyűjtő oldalak száma ezres tételben mérhető.

A linkajánlást nem lehet egy automatizált rendszerrel, programmal véghezvinni, ennek megakadályozására védelmet építenek be a linkgyűjtő oldalakba webmestereik. Így az ember nem tehet mást, szép sorjában egyik linkajánló oldal után a másikra ajánlja oldalát, az adott site követelményeinek megfelelően.

A linképítés elve az, hogy a releváns, egymás webhelyére mutató linkek általában erősítik egymás helyezését a keresőmotorokban. A releváns linkcsere esetében mindkét fél érdeke érvényesül, mindkét fél jól jár. Helyezése a keresőben nagy valószínűséggel javulni fog, ahogy szaporodnak a fent említett linkek.

Másrészről nem mindig ilyen pozitív a hatása egy-egy linkcserének, vagy webhelyünkre mutató linknek. Abban az esetben ha ez a link egy olyan weboldalról származik, melynek tartalma ellentétes a keresőmotorok irányelveiben foglaltakkal, például warez, pornográf tartalmú oldalak, akkor ez a link negatívan hat weboldalunk megítélésére.

Első körben legyen elég ennyi a linképítésről, hamarosan egy újabb post keretében tovább boncolgatom a témát.

Néhány tovább linkgyűjtő oldal:

Zenemanók LinkgyűjteményOptimalizált linkek Linkkatalógus - LinkgyűjteményVízipipamagazin linkgyűjteményPulinkekLinkkatalógusLinksite linkkatalógus



Szerző

tech.hu



Scroll to Top