Követik a robothalat - VIDEÓ

2010. 06. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Egy brooklyn-i laboratórium mélyén Dr. Maurizio Porfiri új vezéregyéniséget épít. A robothal képes átvenni az uralmat hús-vér társai fölött. És így új korszak nyílik a horgászatban.

Természetesen ennél jóval békésebb célja van a dolognak és ehhez nem tömeghipnózist használ, hanem komoly matematikai modellezés eredményeként a robot hal utánozza a vezérhalak egyedi, jellegzetes mozgását. A vezérhal dokumentált jelenség a biológiában, és érdekes módon nem fajspecifikus jelenség, hiszen rendszeresen előfordul, hogy különböző méretű és fajú halak verődnek össze egy vezéregyéniség körül.

##206664##

A fejlesztés első időszakában Dr. Porfiri és munkatársai kamerákkal felszerelt távirányítható robothalakkal tanulmányozták a valódiak mozgását. Ezt modellezve alkották meg ezt a tenyérnyi kókuszdió formájú önálló mozgásra képes prototípust. A robot vezérhal egyelőre két dimenzióban képes mozogni, vagyis süllyedni és emelkedni nem tud és tölteni is kell az akkuját, de a tervek között szerepel egy olyan megoldás, amivel a hal a tenger mozgásából nyeri az energiát a haladáshoz.

A fejlesztés célja, hogy egy-egy ilyen robottal elcsalogassák a halakat a vízerőművek turbináitól és egyéb veszélyes helyekről. Később pedig akár robotmadarak és robot négylábúak segítségével menekítik ki az állatokat az erdőtüzekből és a veszélyes szituációkból.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top