Mégse jön az iPhone 5

2011. 10. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Némiképp felemás érzelmeket gerjesztett az Apple tegnapi nagyszabású bejelentése. Hiába várta már a fél világ az iPhone 5-öt, hiába volt olyan webshop, ahol már elő lehetett rendelni, erre még várni kell. Van helyette iPhone 4S viszont, ami tényleg sokat fejlődött elődjéhez képest.

Az iPhone 5 érkezését régóta kész tényként kezelte a világ, sorra érkeztek a pletykák a specifikációról és a megjelenési dátumról, akadt olyan shop, ahol már elő lehetett rendelni a ketyerét. Ehhez képest sokan nagy pofonként élhették meg, hogy a tegnapi Apple rendezvényen nem a várva várt iPhone 5 került bemutatásra, hanem a 4S jelzésű modell, ami bár lényegesen jobb jellemzőkkel bír, alapvetően pont úgy néz ki, mint az iPhone 4.

Mik ezek a jobb jellemzők? Jóval gyorsabb processzort kapott a készülék, az iPad 2-ben is dolgozó A5-ös chip kétszer olyan gyors, mint az iPhone 4-be pakolt A4-es. A grafikus gyorsító is komoly tunningot jelent, teljesítménye a többszöröse az elődben található modellnek.

A gyorsabb és erősebb vas mellett a másik üdvözlendő újítás az akkumulátor üzemidejének növelése. Az Apple ezen a téren eddig is tűrhetően teljesített, és az új telefonnal sikerült tovább lépni: az iPhone 4S akkuja 8 órányi beszélgetést tesz lehetővé. A 8 megapixeles kamerával 3264x2448 felbontású képeket lehet készíteni.

Tovább okosodott a hangfelismerő funkció is a készülékben, közelítve a klasszikus sci-fi megoldásokhoz. A tegnapi prezentáción az iOS fejlesztést irányító Scot Forstall azzal demózta a funkciót, hogy megkérdezte a telót, hogy vegyen-e esőkabátot, mire a készülék közölte, hogy valószínűleg esni fog.

A hangfelismerés révén tehát újabb lehetőségek nyílnak a felhasználó előtt, utasíthatja a készüléket, hogy hívja fel a szüleit, de arra is, hogy keressen rá egy adott kifejezésre például a Wikipédián. Emellett hamarosan tölthető lesz az új iOS 5 és az iCloud felhőszolgáltatás is élesedik.

Ami az árakat illeti, a 16 GB-os modell 199 dollárért, a 32 GB-os 299-ért, a 64 gigás verzió pedig 399 dollárért lesz kapható kétéves szerződéssel Amerikában. A tengerentúlon mindhárom nagy szolgáltató kínálatában elérhető lesz október 14-től, október 28-tól további 22 országban jelenik meg, köztük Magyarországon is, év végéig mintegy 70 ország 100 szolgáltatójánál lesz majd megvásárolható. Ilyen gyors ütemben még nem került iPhone a piacra.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top