Megszüntetnék a zenék másolásvédelmét

2011. 10. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A TorrentFreak beszámolója szerint az Európai Parlament zöldpárti képviselői megszüntetnék a DRM rendszert, csökkentenék a szerzői jogvédelem idejét és legalizálnák a magáncélú fájlcserélés protokollját.

A Zöldek/Európai Szabad Szövetség 57 tagú európai parlamenti képviselete a napokban tette közzé állásfoglalását arról, hogy véleményük szerint a szerzői jogrendszert milyen irányban kellene módosítani, hogy alkalmazható legyen a mai digitális korszakban. A Creation and Copyright in the Digital Era címet viselő dokumentum szerint a jelenlegi szerzői jogi rendszer nem tartható irány, épp ellenkezőleg, a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva, egyszerűsíteni kellene a jogszabályokon.

A zöldek többek között a nem kereskedelmi céllal történő fájlcserélés teljes körű legalizálását javasolják a jelenlegi szabad felhasználások körének bővítésével. Javasolják továbbá, hogy szüntessék meg, a DRM (Digital Rights Management) rendszert, de legalábbis dekriminalizálják ennek feltörését.

Indoklásuk szerint ugyanis hiába alkotnak a törvényhozók kiegyensúlyozott szerzői jogi rendszert, ha a kereskedelmi szféra technikai korlátozások beépítésével a maga törvényeit alkalmazza.

A parlamenti párt, amelynek egyébként a svéd Kalózpártból érkező Christian Engstrom is tagja, drasztikusan lecsökkentené a szerzői jogi védelmi időt is. Mint írják, "a hatályos védelmi idő – a szerző élete végéig, plusz hetven évig – abszurd". Javaslatuk szerint a hetven évet elegendő lenne 5 évre, indokolt esetben húsz évre csökkenteni. Érvelésük szerint ilyen hosszú időtartam üzleti szempontból nem ideális, hiszen túl hosszú a megtérülési idő.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top