Nemcsak az utcák kellenek nekik! Tudják a számod!

2010. 04. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A Google Németországban is szeretné elindítani a Street View alkalmazást, ám a németek kicsit szőrszálhasogatóbbak a többi népnél. És ez most milyen jól jött! Így derült ki, hogy a Google bizony nem csak az utcáinkra kíváncsi! Sokkal, de sokkal többet is tudnak…

Ugyanis miközben fotózgatnak, azokkal a furcsa oszlopos autókkal, közben kicsit becserkészik az adott utcákban lévő privát vezeték nélküli hálózatokat is, többek közt a hálózati eszközök egyedi rendszámát is, a MAC címet!

Ez azért aggályos, mert így a keresőóriás mind a fizikai, mind pedig a virtuális címünknek a tudatában van, ami együtt, egy kézben igencsak értékes adat. A német adatvédelmi biztos, Peter Schaar szerint ez az eljárás megdöbbentő és felettébb nyugtalanító. Az egy dolog, hogy a felhasználók saját postacímük beküldésével töröltethetik házukat a Street View-ból, és az is természetes, hogy mind a rendszámokat, mind pedig az arcokat elmossa a Google szoftvere, de eddig senkinek nem volt tudomása arról, milyen adatokat gyűjt még a cég.

Érdekes a gugli főemberének, Eric Schmidt-nek a reakciója: „Az internetezőknek nincs miért tartaniuk ettől, csak ha rejtegetnivalójuk van!” Hát köszi Eric! A mi utcánkba ne gyertek!



Szerző

tech.hu



Scroll to Top