Paro, a terápiás robotfóka

2010. 12. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Nem tudom kijelenteni, hogy ezt a témát csakis és kizárólag a tech.hu robotszakköre kedvéért írtam meg. Bevallom nőiesen, nagyon megtetszett ez a műállat. Pedig semmi hasznosat nem csinál, csak szeret.

Parót terápiás robotnak szánta a gyártója, a japán AIST cég. Számos olyan hely van, ahová igazi állatot nem engednek be, márpedig az állatok nagyon jó hatással tudnak lenni a betegekre, ezért jöhet jó egy robot-állat.Paro a kutatások szerint csökkenti a betegekben és gondviselőikben a stresszt, és jó pszichológiai hatással van a betegekre, motiválja őket, és segít a relaxálásban is. Sőt, a szociális kapcsolatokat is javítja, a betegek egymás között és a gonviselőikkel is jobban kommunikálnak, ha Paro a közelükben van.

Paro képes tapintani, hallani, és érzékeli a hőmérsékletet és a fényt, illetve az illető testtartását, aki fogja. Felismer pár szót, mint például a nevét, a köszönést, és a dicséretet, amit persze nem csak szóban lehet kifejezni, hanem simogatással is, amit szintén érzékel. Úgy mozog, mintha élne, mozgatja a fejét és a végtagjait, és olyan hangokat ad ki, mint egy igazi fókabébi.Képes tanulni is: megjegyzi, mit tett éppen azelőtt, hogy megsimogatták, és azt a tevékenységet igyekszik utána gyakran megismételni. Ha pedig megütik, akkor megjegyzi, hogy azt nem szabad, és többet nem teszi azt, amit a pofon előtt épp csinált. (Ennyiben fejlettebb például a macskámnál, aki megjegyzi, hogy mit nem szabad csinálni, csak éppen nem érdekli, és simán csinálja tovább.)A robot-fókabébik ott lesznek a Consumer Electronics Show-n a jövő hét elején, és a látogatók kedvükre simogathatják majd őket. A mázlisták.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top