Új energiaforrás lehet belőle

2010. 07. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Előre leszögezem, hogy nem vagyok egy kémikus alkat és bár az iskolai kémia órákon igen jól teljesítettem, magam is meglepődtem, hogy mit fedeztek fel a washingtoni egyetem tudósai.

A történet egyszerűnek tűnik, de biztosan nem az. Vették ezt a xenon difluorid nevű anyagot – ami egyébként egy maró és kellemetlen szagú fehér por – és egy 2 – 3 hüvelykes tartályban 1 000 000 atmoszféra nyomásnak tették ki, amitől a por egy fémes tömbbé állt össze. Ja, majd’ elfelejtettem, a kis tartálykát gyémánt alátámasztással látták el, hogy jobban ellenálljon a pokoli nyomásnak.

A lényeg a lényeg, a kis metál téglácska a „kínzás” után elektromossággal lett teli, amit veszteség nélkül szépen tárol is. Ha a tudósoknak sikerül kiaknázni ezt a tárolt energiát, valószínűleg felfedeztek egy új, nem nukleáris energiaforrást. Ahhoz viszont, hogy ez a felfedezés kikerüljön a háztartási alkalmazásba is, még rengeteg munka és kísérlet szükséges, ugyanis ahogy a Device is írja, még eléggé az elején tartanak a kutatások.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top