A legkisebb számítógép

2011. 02. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A világ első milliméteres nagyságban elkészült komplett számítógépét orvosi célokra használnák. A Michigani Egyetem által készített miniatűr kütyü alig nagyobb egy köbmilliméternél.

A szerkezetben nyomásérzékelőt, rádióantennát, alacsony feszültségű mikroprocesszort, egy apró akksit és napelemet találunk. A kis kütyüben harmadik generációs Phoenix processzor működik, átlagosan 5.3 nanowatt energiát fogyaszt. Az EurekAlert értesülései szerint a beépített napelemnek 10 órányi átlagos nappali megvilágítás vagy 1.5 órányi direkt napfény kell, hogy feltöltse az akkut. Nem megy állandóan, 15 percenként kapcsol be és végzi el a szükséges méréseket.

Az apró készüléket implantátumokban alkalmazzák majd, melyeket azért ültetnek be a szemfenékre, hogy a páciens szemében mérjék a nyomást. Ezzel korán fel lehetne ismerni a zöldhályog jeleit.

A betegeknél nappal, ülő helyzetben egy átlagos orvosi ellenőrzés alkalmával kisebb értékeket mérnek, mint amik például éjszaka jellemzőek, így nem olyan egyszerű kiszűrni a betegség jeleit. Ezen segítene a beültethető minikomputer, ami folyamatos, pontos mérést tenne lehetővé.

Az orvosi célokra való alkalmazás csak az első lépés, a tervezők szerint számtalan területen vár fényes karrier a találmányukra. Ezért most befektetők kegyeit keresik, hogy a kis minigép mihamarabb kereskedelmi forgalomba kerülhessen.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top