A Microsoft leszámol a múlttal

2011. 04. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Letölthető és kipróbálható az Internet Explorer 10. Az új böngésző szeptember környékén juthat el a végleges fázisba, régebbi Windowst használók viszont nem használhatják majd.

Úgy látszik, az Explorer általános visszaesésének hatására megélénkült kicsit az élet a fejlesztőrészleg háza táján. A 9-es verzióról nemrég adtunk hírt, de az azóta eltelt cirka négy hét elég is volt az IE 10 első használható változatának elkészítéséhez. Ide kattintva lehet nézegetni, merre is fejlődik a böngésző. (Nagy újdonságokra nem kell számítani egyelőre.)

Egyúttal az is kiderült, hogy folytatják a múlt ma már kevésbé ragyogó fényű alkotásainak kitartó elföldelését. Már most leszögezték ugyanis, hogy a Vistát használók ne is álmodjanak a 10-es böngészőről, ehhez mindenképpen Windows 7 kell majd.

A lépés nem meglepő, múlt évben azt jelentették be, hogy a Windows XP oprendszert használók nem részesülhetnek az IE 9 nyújtotta élményből. 2010 ebből a szempontból egyébként is a leszámolás éve volt a redmondi vállalatnál, hiszen lejárt a Windows 2000, az XP SP 1-2 és a Vista szervizcsomagok nélküli változatának terméktámogatása is.

A következő elhantolásra váró csontváz a szekrényben az IE 6 lett, amiről már a Microsoft is gőzerővel igyekszik lebeszélni az embereket. Mint beszámoltunk róla, külön oldalt indítottak, amin külön számláló jelzi, hogy világszerte hol mennyien használják még ezt az ósdi böngészőt. (Jelen pillanatban 11.6 %-on áll.)

A régi termékek kidobálása mellett a fejlesztés is gőzerővel zajlik, az IE 10 béta verziójára szeptember környékén kell számítani. Ha minden a Microsoft tervei szerint alakul, ezzel egyidőben már a Windows 8 operációs rendszerből is tudnak majd béta verziót prezentálni a nagyérdeműnek.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top