Arc-szkenner a napszemüvegben

2011. 04. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A brazil rendőrség a Robotzsaru és a Terminátor megszégyenítésén dolgozik: egy olyan intelligens napszemüveg kifejlesztésére adtak megbízást, amely képes akár arcok százait is beszkennelni másodpercek alatt.

Ez még a múltkori katonai napszemüveg koncepciónál is durvább, ráadásul közelebb jár a valósághoz...

2014-ben Brazíliában rendezik a következő foci-világbajnokságot, és az ehhez kapcsolatos előkészületek máris elkezdődtek. A helyi rendőrségre nagy feladat hárul, ugyanis a brazil közbiztonság egyébként sem épp példaértékű, egy vébé meg eleve komoly rendvédelmet és bűnmegelőzést igényel. A helyi rendőrség ezért egy olyan módszer kifejlesztését ösztönzi, amelynek segítségével azonnal kiszúrható egy nagyobb tömegben is minden gyanús, vagy már eleve körözött személy.

A céleszköz prototípusa egy olyan napszemüveg, amelyre speciális kamerát erősítettek. Az innen származó képadatok vezeték nélküli adatkapcsolattal jutnak el egy dedikált számítógéphez, amely képes egy adatbázisban szereplő gyanús személyekből akár négyszázat is azonosítani másodpercenként.

Összesen 13 millió arckép figyel már most az adatbázisban, amelyekhez az eszköz által akár arconként 46 ezer képpontnyi információt is biztosít, így nagy az esély a pontos egyezés megállapítására. Az optika akár 19 kilométeres távolságból is elég információt gyűjthet össze az azonosításhoz, bár az optimális távolság körülbelül 50 méter.

Hogy még terminátorisztikusabb legyen a dolog, a központból szöveges instrukciókat is tudnak küldeni a rendőrnek, amely a szemüveg belső oldalán jelenik meg. Összességében tehát sci-fi szinten fejlett kütyöről van szó: jó kérdés, mit kezd majd egy állszakállal, arcot részben takaró fejfedővel vagy akár egy erősebb sminkkel...



Szerző

tech.hu



Scroll to Top