Az élő OLED-bolygó - VIDEÓ

2011. 06. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Szemléltetés felsőfokon: egy japán múzeumban cirka 6 méteres gömbön lehet gyönyörködni a Föld szépségében. A gömb több mint 10 ezer OLED panelből áll, melyek képe a műholdak jóvoltából folyamatosan frissül.

A csinos, bő hatméteres golyóbis egészen pontosan 10362 OLED panelből épül fel. A képkockák műholdakról kapják a képet, így a maga teljességében, abszolút élethűen ábrázolják Földünket. Valami hasonló perspektíva tárulna elénk egy űrhajóból is.

A múzeumban látható “digitális égitest” az előző verziónál tízszer nagyobb felbontású, a látogatók kb. 10 millió pixelen vehetik szemügyre a Kék Bolygót, amin egyébként a kontinensek és óceánok mellett a felhőzet mozgása is követhető, de ezen kívül is meg lehet rajta jeleníteni egy csomó dolgot. A mellékelt videón a japán partoknál bekövetkező földrengést és cunamit is modellezték, érdemes vetni rá egy pillantást.

Igazán hasznos és persze főleg látványos megoldás, nem ismerem a múzeum látogatottsági statisztikáit, de vélhetően sokan lesznek majd kíváncsiak a szokatlan gömbkijelzőre. Ilyen megoldásokkal biztosan nem lesznek pusztulásra ítélve a sokak szerint divatjamúlt intézmények.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top