Behind enemy lines

2010. 07. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Megmondom őszintén, hogy egy kicsit elcsodálkoztam, amikor olvastam a Marine Corps Times webes honvédelmi „újságot”, melyből kiderült, hogy az amerikai hadsereg GPS készülékkel szereli fel az utánpótlást földre juttató ejtőernyőket. Ööööö… eddig nem így volt?

Aztán persze kiderült, hogy nem egyszerű navigációról van szó, ugyanis a 2004 óta használt JPADS rendszer továbbfejlesztett változata, melyet már sikeresen bevetettek Irakban, mint vér és kötszer szállítmányozó megoldást. A változtatásra azért volt szükség, mert egy komolyabb sebesülés esetén minden perc számít, amiből jócskán veszítenek a katonák, míg az utánpótlást keresgélik.

Az új rendszer esetében a GPS-t nem az ellenség háta mögé dobott szállítmányok megtalálására építették az ejtőernyőbe, hanem a levegőben való navigálásra és irányváltoztatásra. Tehát, ezentúl nem a katonák mennek a csomagért, hanem az érkezik hozzájuk, méghozzá közel 20 méteres pontossági rátával. A GPS Parachute több módon is célba juttatható, ugyanis dobhatják helikopterről, robotrepülőről, de szerintem akár még léghajóról is. Teherbírása sem csekély, tudniillik 150 és 60.000 font súly cipelésére kalibrálták. Nem semmi, így akár egy kisebb kórházat is ledobhatnak a katonáknak.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top