Bemutatkozott az iPhone új operációs rendszere!

2010. 04. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Steve Jobs tegnap este hivatalosan is bejelentette és bemutatta az iPhone új generációs operációs rendszerét, mely rengeteg új funkcióval és ficsőrrel gazdagodott. Ennek igazából csak a második és harmadik generációs készülékkel rendelkezők örülhetnek (iPhone 3G, 3GS, iPod Touch), ugyanis a régebbi ájfónok tulajdonosainak most már ideje lesz váltani!

Mondhatnánk azt, hogy régóta dúl a „háború” az Android és az iPhone OS között, de valószínűleg nem tudnánk eldönteni, hogy melyiket választanánk. Az iPhone a piacon példaképnek számít, az Android pedig gyorsaságával nyűgözi le a felhasználót, no de ott van még a Symbian is. Kik között dúl a verseny? Van-e egyáltalán jelentősége? Mit hozott az új generációs iPhone rendszer? Na ezekre a kérdésekre szeretnék most érdemben válaszolni, vagy megfelelni.

Tehát akkor nézzük a legfontosabb tulajdonságot a Multitaskingot, amivel beújítottak a srácok és bár sok pletyka született róla, mégis megérkezett, de valahogy teljesített az elvárásoknak és nem is. Ugye a Multitasking jelentése úgy értelmezhető, hogy több feladat/program párhuzamos működése egyazon rendszeren. Az Apple ezt elég sajátos módon valósította meg, ugyanis csak az Apple által fejlesztett programok (ebből is csak 7) futhatnak a háttérben, más gyártóktól származóak nem.

További újdonságok: a rendszer főmenüjében saját magunk hozhatunk létre mappákat, melyeket saját igényeink szerint rendezgethetjük. Elérhetővé válik az iBooks funkció, mely eddig csak iPad-en volt használható és kapunk egy ingyen könyvet is, a Micimackót :). Létrejön egy Game Center nevű szolgáltatás, ami a főként az XBOX Live-hoz hasonló felépítésű lesz. Akik egy kis pénzt szeretnének keresni azoknak meg lesz rá a lehetőségük az iAd szolgáltatással kézenfogva, a rendszerrel hirdetéseket helyezhetünk el saját fejlesztésű programjainkban, melynek bevétele 60-ban oszlik el (miénk a 60%). Ezeken kívül lesz még helyesírás ellenörzés, háttérkép módosítás, digitális zoom és sok-sok jó dolog, de ezeket még írhatnám legalább egy oldalon keresztül.

Miközben ezt a cikket írtam, próbáltam rövidebbre fogni és csak a lényeget megosztani ill. a kérdésekre választ adni, többé-kevésbé sikerült is, de nehéz egy ilyen témát pár mondatban felboncolni. Mindenképpen érdekesnek hangzik a nyáron megjelenő iPhone 4.0 OS, de addig is az Apple Developer oldalán elérhető egy SDK beta csomag.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top