Bemutatták a Windows Phone 8-at

2012. 06. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Izgalmas hetet zárhattunk a Microsoft legújabb sajtótájékoztatójával, melynek keretein belül bemutatták a legújabb Windows Phone rendszert, a 8-ast.

A Microsoft háza tájáról szinte nap, mint nap jönnek ki újabb hírek, melyekkel sikerült némiképpen felrázni az IT társadalmat és valami újat a piacra dobni. Így történt ez ma is, mikor bemutatták az új Windows Phone 8-at.

A legfontosabb újításokat még az elején kiemelném, hogy ne kerülgessem tovább a forró kását. A WP8 futtatni fogja a Marketplace jelenlegi szoftvereit, kívül-belül megújult és új alkalmazásfejlesztési környezetet kap. Rá került a Metro és megkapja a Windows Runtime-ot. Utóbbiak a gyakorlatban azt eredményezik, hogy a Windows Phone 8, illetve a tabletekre és számítógépekre optimalizált rendszerek magja ugyanaz lesz.

Képernyő

A készülékek memóriája bővíthető lesz, melynek hatására várható a készülékek árának drasztikus csökkenése is. Nem utolsó sorban az Apollo támogatni fogja a 480x800-nál nagyobb felbontásokat is, így elérhető lesz végre, hogy 4,5 colnál nagyobb kijelzők között legyenek HD felbontásúak is.

NFC

Korábban lehetett hallani olyan hírről, mely szerint induláskor nem, de valamelyik frissítéssel fog csak megérkezni az NFC támogatás. Minden híreszteléssel ellentétben már az induláskor támogava lesz új fajta adatátvitel, ami várhatóan a hardveres elvárások közé is be fog kerülni.

Telefonálás

A jelenlegi WP7-es rendszerben sajnos nem volt adott a VOIP hívások használata, csak a Skype kliensének letöltésével. Szerencsére a Microsoft ezt is megoldotta, így az internet alapú hívások szerves részei lettek az új rendszernek, így akár egy gombnyomással indíthatunk Skype hívást is. Ami még plusz újdonságot jelent az előző rendszerhez képest, az a videotelefonálás lehetősége, melynek segítségével akár videóhívásokat is lebonyolíthatunk mobilhálózaton.

Maps

Nagyon fontos újítás, hogy a Microsoft végre leváltotta a beépített Bing Mapset, így ezek után a Nokia térképei fognak működni a telefonokon. Fontos kihangsúlyozni, hogy ezzel nem csak egy applikációt, hanem egy teljes körű térkép szoftvert, amit az összes alkalmazás felhasználhat a továbbiakban. Ez az újítás nem csak Nokia eszközökön, hanem gyártótól függetlenül bármelyik WP8-as telefonon elérhető lesz.

Sebesség

Habár a most forgalomban lévő telefonok sem mondhatóak lassúaknak, a Windows Phone 8 támogatni fogja a többmagos processzorokat is, így nagy mértékű gyorsulást tapasztalhatunk majd.

A tájékoztatón bemutatott teszteredmények szerint a beépített Internet Explorer 10 gyorsabban fogja megjeleníteni az internetes oldalak, mint bármely másik telefon, ezen felül teljes HTML5 támogatást fog kapni.

Csempék

A szemmel látható változtatások között leginkább a megújult Startképernyő lesz, amiben a beépített élő csempék átméretezhetőek lesznek (három beépített méret közül válszthatunk), illetve mindegyik élő csempe lesz.

Mikor?

Az érdemi felesztés valamikor nyáron fog megkezdődni. Nem kell félni, a Windows Phone 7 marketplace-t is gyorsan összehozták a világ minden tájáról. Arról, hogy várhatóan mikor fog a boltok polcaira kerülni az első készülék, még nincsenek pontos információk, de annyi biztos, hogy a karácsonyfák alatt már fellelhető lesz egy-két darab a Surface melett.

WP7-ről 8-ra?

Sajnos a jelenlegi WP7-es telefonok a nagy hardverkölönbségek miatt nem kaphatják meg az új rendszert, viszont nekik sem kell eldobni a készülékeiket. Várhatóan három hónap múlva fog megérkezni a 7,8-as frissítés, amely többek között el fogja hozni az új startképernyőt.

Egyéb

Másik fontos érdekesség, hogy a Marketplace -ami túllépte a 100.000 alkalmazást- továbbra is fogadni fogja a 7,5-re írt alkalmazásokat, már ha valaki még fejleszteni fog a régi platformra.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top