Joe Biden megvétózta a határozatot a Kínából importált napelemek vámkötelezettségéről

2023. 06. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Joe Biden arra hivatkozott, hogy a jogszabály az amerikai innováció ellenében hat.


Megvétózta az amerikai elnök kedden azt a kongresszusi határozatot, amely a Kínából importált napelemekre vonatkozó vám alkalmazására kötelezné a kormányt.


Joe Biden arra hivatkozott, hogy a jogszabály az amerikai innováció ellenében hat.


Az amerikai Kongresszus két háza a közelmúltban fogadta el a határozatot, amely felülírja a Biden-kormányzat intézkedését, amellyel tavaly két évre felfüggesztette a Kínából származó napelempanelekre kivetett vám alkalmazását.


A vámmal eredetileg az amerikai vállalkozások védelmét akarták biztosítani.


Joe Biden a vétót indokló közleményében most azt írta, hogy a vám felfüggesztésének eltörlését tartalmazó kongresszusi határozat az amerikai innovációt akadályozná, és aláásná az ennek érdekében tett erőfeszítéseket, valamint komoly bizonytalanságot teremtene az amerikai vállalkozások és munkavállalók körében. Az elnök ugyanakkor arról biztosította a törvényhozókat, hogy a vámra vonatkozó moratóriumot nem tervezi meghosszabbítani annak 2024. júniusi lejártát követően.


A kongresszusi határozat egyik beterjesztője, a demokrata Dan Kildee képviselő csalódottságát hangoztatta az elnöki vétót illetően, és szintén azzal érvelt, hogy az sérti az amerikai gyártókat és dolgozókat, valamint arra sürgette a törvényhozást, hogy éljen törvény adta lehetőségével és írja felül az elnöki vétót egy minősített többségű szavazással.


A Kongresszus május elején élt az elnöki döntések felülvizsgálatának lehetőségével és kétpárti támogatással, a Képviselőházban és a Szenátusban is, többséget kapott a Kínát érintő importvám alkalmazását előíró jogszabály.


Kedden a Képviselőházban bizottsági meghallgatást tartottak a kormány több tagjának részvételével az Egyesült Államokat Kína felől érő gazdasági és nemzetbiztonsági kockázatokról. Ezen Antony Blinken külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Kína ma a legmélyrehatóbb kihívást jelenti. A kongresszus Kínával foglalkozó bizottságának ülésén részt vett Lloyd Austin védelmi miniszter is.Szerző

tech.huScroll to Top