Blokkolják a Google blogszolgáltatását Törökországban

2011. 03. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Egy török televíziós csatorna panaszt tett a hatóságoknál, hogy az általa közvetített műsort egyes blogokon is el lehet csípni. Válaszul nem a jogsértő tartalmakat távolíttatták el, hanem blokkolták az egész Blogger. com-ot.

A teljes tiltásnak köszönhetően Törökország területén jelenleg “egyenes úton” nem érhetők el a blogspotos blogok, ami a The Next Web szerint mintegy 600.000 török felhasználót érint. A blokkolás a Digiturk nevű televíziós társaságnak köszönhető, akik azt kifogásolták, hogy egyes blogposztokban is elérhetők azok a futballmeccsek, amiket ők közvetítenek.

Attól tartva, hogy a blogokon kiposztolt online streamek elérhetősége csökkentené a nézettségüket, panaszt tettek a bíróságon. Márpedig a török szerzői jogi törvények lehetővé teszik, hogy ilyen esetben egyszerűen az egész szolgáltatás elérését blokkolják.

Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy miért nem a valóban aggályos posztokat keresik fel és törlik, miért kell ezért gyerekkel együtt kiönteni a vizet. A Blogger.com blogjain látható infósávon van visszaélés jelentése menüpont, illetve más csatornákon is lehet jelezni a szolgáltató felé, ha bizonyos tartalmakkal kapcsolatban panasz merül fel. (Egyébként meg, a Google keresője elérhető, amivel még könnyebb ingyenes online közvetítésekre bukkanni...)

A Google közleménye is megemlíti, hogy minden további nélkül törölték volna a kifogásolt posztokat/blogokat, ha megkeresik őket, így nem kellett volna százezreket elvágni az online naplójuktól.

Törökországban egyébként nem ez az első ilyen jellegű eset, élen járnak a világháló korlátozásában. Korábban már a Facebook, a YouTube, a Feedburner és a Google Docs elérését is blokkolták az ország lakói számára, és a Blogger.comnak sem ez az első kitiltása.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top