Célegyenesben a kereskedelmi űrutazás

2011. 10. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Lényegében elkészült az első kereskedelmi űrközpont, a Spaceport America. Az új-mexikói sivatagban felépített központ kifutópályáját már korábban átadták, most további létesítmények készültek el. Jövő ilyenkor már düböröghet az űrturizmus, ha lesz elég unatkozó milliárdos.

Nem kifejezetten tech hír, de a geek faktor miatt semmiképpen nem mehetünk el mellette szó nélkül: lassan tényleg beteljesül a Virgin főnök Richard Branson álma. A világ első kereskedelmi célú űrközpontján, a Spaceport Amerikán ugyanis már az utolsó simításokat végzik.

A több területről is jól ismert milliárdos Új-Mexikóban felépített létesítményének tavaly októberben adták át a két mérföld hosszú kifutóját, a napokban pedig a hangár és a terminál is elkészült. Ezek adnak majd otthont az irányító helyiségnek, itt várakoznak a leendő “hobbiasztronauták” és persze itt parkol majd a SpaceShipTwo és a VSS Enterprise nevű járgány is.

Alant van két videónk, az első az idén májusban végrehajtott tesztrepülésről, alatta pedig a kifutópálya tavalyi átadójáról készült felvétel látható. Akinek felkeltette az érdeklődését a projekt, az a Virgin Galactic honlapján még több infót talál, illetve akár jegyet is válthat, ha van kéznél a matracba rejtve cirka 40 millió forintja.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top