Drágul Kína, drágul minden

2010. 06. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A Kínai kormány reformokat szorgalmaz és a Shenzeni gyárakban történt öngyilkosságok nyomán a begyártó cégek is béremeléseket terveznek. Ez komoly hatással lehet a világ összes iparágára, így a tech mammutokra is. Természetesen mi fogjuk megfizetni a különbözetet, ha minden jól megy…

A Foxconn gyárban történt tragédiák után, amikor többen öngyilkosságot követtek el a mérhetetlen túlhajtás miatt, ami többek közt az új iPad-en dolgozókat érintette, a cég fizetésemelést ígért alkalmazottainak. Csak a Foxconn gyárában több mint 800.000 ember dolgozik és havonta 20.000 alkalmazott lép ki az embertelen feltételek miatt. A tragédiák nyomán több másik gyárban (pl. a Honda kínai üzemében) is fizetésemeléssel (átlagosan 20-30%) próbálják elejét venni a további tragédiáknak, vagy sztrájkoknak.

Mindeközben a Kínai kormány is az alapellátás összegének növelését jelentette be, így az eddigi havi minimum 125 dollár helyett 140 dollár lesz a „minimálbér”. Kína hosszú évek óta mesterségesen alacsonyan tartja a yuan-t a dollárhoz képest, hogy az export élénk maradhasson és megérje mindent (szó szerint) Kínában gyártatni. Ezt a tevékenységét sok amerikai elnök, többek közt Obama is élesen bírálta, mivel így „Kína elveszi a munkát az amerikai emberektől.”

A gyárak azonban meglehetősen vékony árréssel dolgoznak, azért az emeléseket (mind a „minimálbér”, mind pedig a saját kezdeményezésű béremeléseket) kénytelenek a megrendelők felé továbbhárítani, ráadásul a kormány épp tervezi a yuan dollárhoz való igazítását, ami újabb költségnövekedést jelent a megrendelők számára. Valószínűleg hamarosan jócskán emelkedni fog a pólóktól, a cipőkön át a technikai eszközökig mindennek az ára, hiszen a végén úgyis mi fizetjük meg a dolgot a gyártóknak, miért is állnák ők a cehhet?



Szerző

tech.hu



Scroll to Top