Egyre jobban ismerik a netet a szülők

2011. 02. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Tegnap volt a Biztonságos Internet Napja, amikor a szervezők világszerte igyekeznek a szülők és a csemeték figyelmét felhívni arra, mivel vigyázzanak az interneten. Szerencsére a tech.hu nem az a közeg, ahol neki kell állni arról magyarázni, hogyan kell jelszót választani, de azért találtam érdekességet a témáról.

A Microsoft, a Biztonságos Internet Nap egyik fő szervezője végzett egy felmérést MSN-en keresztül, 11 országban, 14 és 18 év közötti gyerekek részvételével. Hazánk nem volt a listában, de ettől még érdekes lehetnek az eredmények.

A felmérés szerint a szülők 87%-a beszélt már gyerekének a tudatos és biztonságos internethasználatról, 63%-uk pedig úgy gondolta, hogy ez a kérdés legalább olyan fontos, mint a szexuális felvilágosítás.

A szülők 36%-a szigorral vagy szűrőszoftverrel küzd gyermeke online biztonságáért, ugyanakkor 26%-uk egyáltalán nem tesz semmit ez ügyben. A kutatás ismét megállapította, hogy a gyerekek sokkal jobban eligazodnak a számítástechnika világában, mint szüleik: 85%-uk használ a közösségi oldalakon biztonsági beállításokat, és csak az ismerőseik előtt teszik láthatóvá profiljukat. A gyermekek 39%-a vallja be, hogy olyan oldalakat is megnéznek, vagy olyan játékokat is játszanak, amelyeket szüleik nem engednek meg számukra – 67%-uk rendszeresen vagy alkalmanként még a böngészési előzményeket is törölni szokta. Az internetező gyerekek közel fele (44%) állított már valótlant a korával kapcsolatban, 75%-uk volt már online kapcsolatban idegen emberrel, de mindösszesen 4%-uk mondta el mindezt egy idősebbnek, tanárnak vagy szülőnek. A gyerekek 15%-a elismerte, hogy közölt már olyan tartalmakat közösségi oldalakon, amelyekkel bánthatott vagy megfélemlíthetett valaki mást.

A Biztonságos Internet Napja kapcsán egyébként előadásokat szerveznek a Budapesti Művelődési Központban. Főként 10-14 éves gyermekek a célcsoport, ha ismertek valakit, akinek szüksége lehet rá, finom utalásként átdobhatjátok nekik a linket...



Szerző

tech.hu



Scroll to Top