Ezúttal legyőzték Watsont

2011. 03. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Az IBM által létrehozott szuperszámítógép nemrég alaposan lekörözte a Jeopardy nevű műveltségi vetélkedő eddigi legjobbjait, de most valaki jobbnak bizonyult nála. “Valaki”, tehát nem egy másik gép, bár embernek sem nevezné mindenki...

Watson lassan régi ismerős lesz minden Tech.hu olvasó számára. Figyelemmel kísértük az IBM masina szereplését a Jeopardy különkiadásában, ahol nagyon magabiztos győzelmet aratott a két legeredményesebb játékos felett, esélyt sem hagyva nekik. A bemelegítő meccset megnyerte, majd az “éles” versenyen három fordulóból kettőt vágott zsebre, egyszer pedig holtversenyben végzett az élen.

A szuperintelligens gép a minap egy washingtoni rendezvényen ismét próbára tehette képességeit. Ezúttal azonban amerikai politikusokkal mérkőzött meg, akik a rendhagyó Jeopardy fordulóval a tudományos oktatás fontosságát kívánták kihangsúlyozni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy országuk a jövőben is versenyképes maradhasson. Ebben egyébként tökéletesen egyet is értek velük.

Több honatya is szerencsét próbált és bármilyen meglepő, egyikük sikerrel járt. A republikánus Rush Holt jobbnak bizonyult Watsonnál, akiről ismét bebizonyosodott, hogy akadnak még hibái, például a szavak másodlagos jelentéseivel nem igazán tud megbirkózni. Persze azt mindannyian jól tudjuk, hogy a politikus sosem könnyű ellenfél, prímán tudnak (mellé)beszélni, órákon át magyaráznak a semmiről, és ha kell, tíz mondatban bebizonyítják a sötétkékről, hogy az valójában arannyal pettyezett törtfehér.

Holt esete annyiban más, hogy edzett Jeopardy játékosról van szó, 35 évvel ezelőtt játszott is a tévés vetélkedőben, ahol öt alkalommal diadalmaskodott. Természetesen rendkívül büszke mostani sikerére, de azért gyorsan jegyezzük meg, hogy összesítésben megintcsak az IBM üdvöske nyert, 40.330 dollárt kaszált, míg a politikusok 30.000-ig jutottak.

(Ha esetleg korábban nem jeleztem volna, Watson egyébként már Twitteren is fent van, a mikroblogger hajlamokkal megáldott tekkereknek ajánlom a followt, én megelelőlegeztem neki a bizalmat.)



Szerző

tech.hu



Scroll to Top