Itt a vezeték nélküli monitor

2011. 03. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Sehol egy kábel, mégis van kép - a Fujitsu bemutatta a világ első valóban vezeték nélküli monitorát a hannoveri CeBITen. A prototípus különlegessége, hogy még a tápkábelt is száműzték belőle.

A 22 hüvelykes vezeték nélküli monitor a SUPA (Smart Universal Power Antenna) nevű technológiát használja, így sem a képhez, sem az áramellátáshoz nem igényel vezetéket. A SUPA jelen állapotában mintegy 25 wattot tud produkálni, ez még kevés lehet egy PC etetéséhez, de a kijelző számára pont elég.

Az Engadgetes srácok közelről is szemügyre vették a kicsikét, és feltűnt nekik, hogy mindössze pár centit kellett megemelni a monitort, hogy kikapcsoljon. Szóval telefonok vagy tabletek energiaellátására egyelőre nemigen alkalmas a rendszer.

A SUPA kifejlesztése a Fraunhofer Intézethez fűződik, akiknek számtalan technológiai újítást köszönhetünk, többek között a jó öreg MP3-at is. A készülék mágneses indukció révén jut áramhoz, amit a közelben, például az asztallapban elhelyezett antenna szolgáltat. A PC-nek vagy laptopnak pedig, ami a képet továbbítja, 10 méteren belül kell lennie.

A most bemutatott készülék még “csak” prototípus, de ha a Fujitsun múlik, már jövőre megjelenhetnek az első kereskedelmi forgalomba hozott vezeték nélküli monitorok.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top