Google-nap: a Jégkrém lesz az új Android

2011. 05. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A Google tegnapi I/O fejlesztői konferenciája okán rögtönzött Google-napot tartunk, mivel jócskán volt bejelentenivalója a keresőóriásnak. Itt van mindjárt az Ice Cream Sandwich, ami a cég következő Androidos oprendszere lesz és még idén bemutatják.

“Akarunk egy olyan OS-t, ami mindenhol futni tud” – summázta a cég törekvéseit az Android fejlesztőcsapat képviseletében Mike Claren a konferencián. E terv valóra váltásának következő lépcsője lesz az “Ice Cream Sandwich” néven futó OS (Android 4.0), ami új funkciókkal gazdagítja majd az Androidos eszközöket.

Az újonc még idén bemutatásra kerül, a tervek szerint 2011 utolsó negyedévére készül el. Fontos mérföldkőnek ígérkezik, mivel a kifejezetten tabletekre optimalizált Honeycomb jelenleg csak deszkákon elérhető funkcióit biztosítja majd az okostelefonok használóinak. Pontosabban nekik is, hiszen tableteken is bevethető lesz a 4.0-ás verziószámot viselő oprendszer.

Mint ismeretes, a Honeycomb forráskódját egyelőre nem tette elérhetővé a Google, amivel az Android presztízsét akarják megóvni. Fennállt ugyanis a veszélye, hogy egyes gyártók rossz minőségű eszközökre, illetve okostelefonokra is ráhúznák a táblagépekre szánt OS-t. Erre viszont ott lesz majd az Ice Cream Sandwich.

Maga a Honeycomb is fejlődik, rövidesen kijön a 3.1-es verzió. A Wired szerint a frissítésre a következő hetekben kerülhet sor. A Motorola Xoomja lesz az első olyan ketyere, amin elérhetővé válik – nem meglepő módon, hiszen maga a 3.0-ás rendszer is ezen a tableten debütált annak idején.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top