Google-nap: Elstartolt a Google Music - VIDEÓ

2011. 05. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A tegnapi Google konferencia talán legnagyobb durranása a felhő alapú zenetárhely, a Google Music indulásának bejelentése volt. A szolgáltatás tesztüzeme Amerikában már elérhető, de egyelőre nem tud sokat.

A közelmúlt és napjaink nagy slágere lett a felhő alapú tárhely. Ezekben a felhasználó biztonságosan tárolhatja kedvenc zenéit és a világ bármely tájáról könnyen hozzájuk fér, csak internetkapcsolat szükséges hozzá. Régóta tudni lehetett, hogy a Google és az Apple is dolgozik a maga verzióján, de végül kisebb meglepetésre az Amazon készült el elsőként, és már be is mutatta a Cloud Drive szolgáltatást.

Mivel zenékről van szó, természetesen nem maradhatott el a kiadók felháborodása sem, akik azonnal perrel fenyegetőztek. A Cloud Drive ugyanis lehetővé teszi a felpakolt zeneszámok fel- és letöltését, illetve streamelését is, viszont így nem jogtiszta zenefájlok terjesztésére is használható.

A tegnap bejelentett Google Music a cég illetékesei szerint mindent megtesz, hogy minél (jog)tisztább maradjon, letöltésre például nincs lehetőség. Az, hogy kedvenc dalainkat bárhol-bármikor lejátszhatjuk, nyilván praktikus, viszont a letöltési lehetőség beáldozása miatt valószínűleg sokan keseregnek majd.

Kimaradt a pakkból egy másik fontos és sokak által várt tényező is, mégpedig a webáruház. Az Amazon sikerrel elindította a sajátját, ahol jó néhány zeneszám jelentősen olcsóbban szerezhető be, mint például az iTunesról. A Google valószínűleg nem tudott még megegyezni a kiadókkal (nem lehet egyszerű...), vagyis a zeneboltra még egy darabig várni kell.

##242569##

Az összességében tehát egyelőre igencsak fapados szolgáltatás az USA területén már tesztüzemben működik, meghívásos alapon. A tárhelyre összesen legfeljebb 20.000 dalt tölthet fel mindenki, természetesen ingyenesen. A rendszer szinkronizálni tudja zeneszámainkat az iTunes könyvtárunkkal, illetve lejátszási listákat is összeállíthatunk vele. Érdekesség, hogy a böngészőben való lejátszáshoz flash is kell, ami alapból betesz az iOS-t használóknak. A webes felület mellett ugyanakkor természetesen Androidos app is készült.

Mint látható, nálunk még nem elérhető a szolgáltatás, de találtok róla képeket a Mashable oldalán itt, és az Android appról is megnézhettek pár screenshotot itt.

Egyelőre az általános vélekedés az, hogy a minőségi szolgáltatás helyett inkább a tempó volt a lényeg, hogy minél hamarabb kihozzák a saját felhőalapú tárhelyüket, nehogy lemaradjanak az Amazon vagy az Apple mögött. Nektek mi a véleményetek? Hol van jó helyen a zenétek?

##szavazas_10##



Szerző

tech.hu



Scroll to Top