Google nap: Irányítsd a házad Androiddal

2011. 05. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A keresővel és a webbel kezdődött, de messze még az út vége: a Google a számítógépeink és telefonjaink után az otthonunk egyéb elektronikai cikkei fölött is átvenné az uralmat. Vagyis nem ők, hanem az Android, azon keresztül pedig mi.

Egy valamirevaló C kategóriás sci-fi tele van automatizált, önműködő kütyükkel, az emberek lakásában is mindent egy központi rendszer intéz a mosogatástól a levelek fogadásán át a redőny leeresztéséig. Valami ilyesmi világot tárt az érdeklődők elé a Google az Android@Home projekt bemutatásakor.

A cég elképzelései szerint ez a jövőbeli platform lehetővé teszi majd, hogy a lakásban fellelhető elektronikus eszközöket az Android oprendszer segítségével irányítsuk. Itt gondolhatunk olyan egyszerűbb dolgokra, mint a lámpák fel-le kapcsolása, de akár a TV, a mosógép vagy egy csicsás asztali párologtató is működésbe hozható lenne a Google platformján keresztül.

A CNN Money beszámolója szerint egy demót már tartott is a Google a tegnapi fejlesztői konferencián, ennek során egy tablettel kapcsolgatták a lámpákat a helyiségben. Hogy a keresőóriás mennyire komolyan veszi a projektet, azt jelzi, hogy már együttműködnek a Lighting Science-szel. A cég LED lámpákat gyárt, amelyeket a jövőben wireless kapcsolaton keresztül is lehet majd működtetni.

A keddi demonstráció alkalmával bemutattak egy Project Tungsten nevű házi médialejátszót is, amin Android OS fut. Ennek köszönhetően bármikor izzíthatunk rajta zenét, a lakás bármely pontján is vagyunk, elég egy Androidos telefon az irányításhoz. A kicsike ráadásul együttműködik a Google Music szolgáltatással is, de egyelőre nem tudni, mikor tervezik piacra dobni.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top