Hé pajti, szükségem van rád a hátsó ajtónál!

2010. 04. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Autóindítás, illetve mindenféle járművédelmi és mókás dolog iPhone, vagy BlackBerry segítségével? Naná, miért ne! Ám el kell, hogy mondjam, amikor megláttam a termék mellet feltűnő képet, még hitetlenkedve és röhögést visszafojtva néztem utána a portékának.

Mert hát ki venne komolyan bármit is, amit az alábbi képpel illusztráltak egyes weboldalak? Most őszintén, Michael Knight-al és az Ő ingéből kikandikáló mellbekeccsel „felképelni” valamit, felér egy ütős tréfával. 

Ám a dolog nem tréfa, ugyanis a Viper StartSmart egy létező és használható iPhone és BlackBerry alkalmazás, melynek köszönhetően telefonunkkal képesek leszünk utasításokat adni négykerekűnknek, természetesen a józanész határán belül. Ehhez nem kell más, mint egy 500 dolláros modul melyet az autónkba építünk, ezután az okos telefonunk már elkommunikál a járművel olyan utasításokat adva, hogy kapcsolja be, vagy ki a riasztót, ajtót nyisson. Ám ez csak a kezdet. Ha összekötjük a rendszert az autós hi-fivel is, telefonunkkal akár „beszéltethetjük” is járművünket, illetve mindenféle hanghatásokat bocsájthatunk ki hangszóróiból. Ezen felül, ha otthagyjuk gépkocsinkat egy orbitális méretű parkolóban, csak előkapjuk a telefont és már meg is van a négykerekűnk, hiszen az elmentett koordinátáknak köszönhetően telefonunk jelezni fogja a helyzetét. 

Mindezt természetesen nem ingyen, ugyanis a minden funkciót magában foglaló, beépítendő SmartStart modul nem kevesebb, mint 500 dollárt kóstál, míg a szolgáltatásért évente 30 dollárt kérnek a fejlesztők. Nem túl olcsó a dolog, ám ha megfelelően működik, szerintem megéri az árát. Az más kérdés, hogy mivel mobiltelefonokról van szó, mennyire biztonságos ilyet használni, már ami a rendszer feltörhetőségét illeti.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top