Hologramos katonai napszemüveg

2011. 04. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Emlékeztek még, milyen "látása" volt a Terminátornak? Az "agyában" nem csak a környezetének a képe jelent meg, de a hozzájuk tartozó különféle információk is. Ezt valósítja meg a gyakorlatban a DARPA és a Vuzix hologramos napszemüvege - majd egyszer, ha elkészül.

A DARPA munkásságáról már korábban is megemlékeztünk, ők csinálták például a brutális robotkutyát vagy az igazmondó kamerát. Nem kevésbé érdekes a hologramos napszemüveg, amit a Vuzix szemüveggyártóval közösen fejlesztenek, bár arról nincs konkrét infó, hogy mikor kerülhet gyártásba a cucc.

A kütyü segítségével elvileg könnyebben tudnának légi támogatást kérni a gyalogos katonák, mert a hologramos felületen plusz információkat is meg lehet jeleníteni. Ez pedig könnyebben és gyorsabban átlátható, mint mondjuk a rádiókapcsolaton keresztül megosztott infók.Az intelligens eszköz az elképzelés szerint észleli, hogy merre néz a viselője, és annak megfelelő információkat közöl. Például ha a katona felnéz az égre, megjelenik a látóterében egy kis zöld háromszög, és mellette az infó, hogy egy F-16 repül tőle mondjuk 30 mérföldnyire, 21 ezer láb magasan. A "júzert" arról is tájékoztatja a rendszer, hogy milyen fegyver található a repülőn, ezek alapján pedig már villámgyorsan el tudja dönteni, hogy megfelelő-e neki ez a légi támogatás.A tervek szerint 3 milliméter lesz a vastagsága, és kikapcsolt állapotban tökéletesen átlátszó lesz. Most elkezdtem gondolkodni, hogyan lehetne majd ebből egy tesztpéldányt kérni néhány napra...



Szerző

tech.hu



Scroll to Top