Interjú egy robottal - VIDEÓ

2010. 07. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Kerestem az “átverés” feliratot, de nem találtam. A New York Times tényleg interjút készített egy robottal, Bina 48-cal. Szegényke sok kérdésre nem nagyon tudott válaszolni, de azért kifejezetten szórakoztató lett a videó, és vannak érdekes csavarok a történetben is.

Bina48 "barát-robotnak" készült, Martine Rothblatt amerikai író, ügyvéd és vállalkozó megrendelésére. A robotot Martine élettársáról, Bina Rothblatt-ról mintázták, és a hasonlóság igen meggyőző lett - még ha a személyiség betáplálása nem is sikerült túl jól, és az értelmes válaszok sem mennek annyira egyelőre. Például ha azt mondod neki, hogy cool, akkor elkezd az időjárásról beszélni, és egyébként képes olyat is mondani, hogy “I’m having a bit of a bad software day”, azaz hogy ma kicsit bénázik a szoftvere.

Sajna a technológiáról, működéséről nem sok szó esik, de azt tudjuk, hogy azért ilyen élethű, mert egy frubber nevű, bőrszerű anyaggal borították az arcát. Az alatt pedig 30 motor mozog, ezért ilyen jó a mimika.

Viszont más érdekes sztori azért akad, legalábbis a Rothblatt család életével kapcsolatban: Martine férfinak született, 1982-ben feleségül vette Binát, született négy gyerekük, majd a pasi átoperáltatta magát, és felvette a Martina nevet... és továbbra is együtt maradtak Binával, sőt, még robotot is mintáztatott róla. Érthető már, miért kerestem az "átvertünk" gombot?



Szerző

tech.hu



Scroll to Top