Irány Hálivúd! - VIDEÓ

2010. 07. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A Sony már év elején elkezdte a videós társadalom agyát kapirgálni. Akkor még csak annyit tudtunk, hogy egyszer, majd valamikor lesz egy olyan Sony videokamera, aminek cserélhető lesz a lencséje és nem kell fél háztömbnyi családnak éheznie egy évig, hogy megvehessük. Megérkezett a NEX-VG10E!

Megmondom őszintén a májusi NEX fotógépek sajtótájékoztatóján volt 42 másodperc, amikor libabőrös lettem. És ezen bőrfelszíni elváltozásnak nem a két éppen bemutatott fotógép volt az oka, hanem egy rövidke videó, amin egy videokamera kontúrjai látszottak, amint épp rátekeredik egy ugyanolyan objektív, mint a fényképezőgépekre.

##212524##

Videós csávó lévén úgy éreztem, hogy ezzel az APS-C csippel és technológiával, és ezekkal a lencsékkel (plusz a teljes Alpha sorozat obijai), mintha a Sony mérnökei megkérdeztek volna milyen géppel szeretnék videózgatni. Még annyit tettem volna hozzá (ha tényleg megkérdezik), hogy ne legyen egy milla, mert akkor bukott a dolog. Most itt a NEX-VG10E camcorder, amit kifejezetten amatőröknek szánnak (nyilván nem ötven rugó lesz, de akkor is) és mégis sok olyat tud, amit kevesen a piacon, vagy csak sokkal-sokkal drágábban.

A Sony vagy szándékosan vagy véletlenül, de teljesen kimaradt abból a „videózzunk DSLR géppel, mert az minden videokamerát lealáz képminőségben” bizniszből. Aztán később jött a NEX-5, ami abszolút tudja ezt, de kellett bele még egy csavar (mégpedig az hogy icipici méretű), különben nem nagyon tudott volna labdába rúgni a Canon és a Panasonic mellett, akik per pillanat uralják a videoDSLR piacot. Erre mit csinálnak? Megfordítják a dolgot és nem egy videozgatós fotógépet, hanem egy fotózgatós videogépet kreálnak, ami mindent tud, amit egy videós DSLR, még fotózni is.

Szerény véleményem szerint ez minimum zseniális húzás, ugyanis jelenleg a Canon-nak van cserélhető objektíves HDV (vagyis NEM FullHD) kamerája, ami árban egy misiről indul, iagz, hogy az félpro kamerámak számít. A NEX-VG10E Handycam pedig tudja a FulHD videót, de tud 14,2 megapixeles fotókat is DSLR minőségben és nem kell annyira bénán tartani, mint a fényképezőgépeket videózás közben és azt már most borítékolhatom, hogy jócskán egy milla alatt lesz (szeptember környékén), jócskán (2000 dodó!)! Azt hiszem megvan az új kis digitális kedvencem, ide vele!



Szerző

tech.hu



Scroll to Top