Könyvesboltot nyit a Google

2010. 05. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Persze hogy virutálisat! Naná! Majd bajlódik helybérléssel, hatalmas könyvraktárakkal, miegyébbel. Túróst! Mi megmondtuk év elején, hogy ez e-könyv nagy biznisz lesz. Az is!

Az idei CES-en Dunát lehetett rekeszteni az elektronikus könyveket olvasó e-book-okkal. Közös jellemzőjük, hogy szinte kivétel nélkül monokróm e-ink-et használnak kijelző gyanánt, melynek hatalmas előnye, hogy akár egy hétig is használhatjuk könyvünket egyetlen feltöltéssel.

De a nagy lóvé nem a hardverben (na azért senki ne ejtsen könnyeket a gyártókért), hanem a tartalomban van. Mert a könyvet egyszer kell digitalizálni, jogilag rendezni, utána viszont milliárd számra lehet eladni az ilyen célhardverek birtoklóinak. Ez is volt a fő csapásirány eddig.

Mármint, hogy egy meghatározott elektronikus könyvesbolt (pl. Amazon, vagy Apple iBook) termékeit, csak az általuk dedikált hardveren lehetett olvasni (ez esetben a Kindle, vagy iPad, iPhone, iPod). És jött a gugli, aki megint felrúgta a bilit, kitette a csizmát az asztalra és aszondta: „Hejj, de nehogymán célhárdver kölljön ehhez! Mer olyat rúgok abba az elmultisodott bőgatyaszáratokba hogy az internetcenzúrázott Kínáig repültök!”

Így július környékén megnyitja azt az online e-könyv boltot, amihez nem kell semmilyen hardver. Elég bármilyen eszköz, ami képes egy webböngészőt futtatni, legyen az netbook, notebook, PDA vagy e-book. Arról, hogy kis hazánknak szánnak-é bármiylen lokalizációt (magyar nyelvű könyvek, egyáltalán vehetünk-e ott könyvet), nem szól a mese. Itt a vége, fuss el véle.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top