Mobiltöltés újratöltve

2011. 07. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Imádom Ügynöknőnk cikkeit, mert mindig tovább gördítik agyamban a kerekeket. Így volt ez a Mobil Mobiltöltővel is. Megpróbálom tovább fejleszteni, ha lehetséges.

Emlékeztek még, hogy régi tagunk Lídia írt egy cikket arról, hogy mozgási energiával termeljünk áramot futás közben? Az elvet még pár évvel ezelőtt kigondolták. Arra gondoltam, hogy miért ne tölthetnénk ilyen módon a mobiltelefonjainkat is?

2010 elején megjelent hazánkban egy cikk miszerint a Princeton egyetem mérnökei kifejlesztettek egy olyan chipet, amellyel elegendő áramot lehet termelni mozgás közben ahhoz, hogy egy pacemakert, egy egyszerű mobiltelefont, vagy mp3 lejátszót ellásson árammal mozgás közben.

Ha egy ilyen chipekkel megszórt cipőtalpú lábbelink lenne, vagy egy ezekkel teleszőtt farmerunk, akkor elméletben gond nélkül elegendő lenne a teljesítmény nem csak a mobilok és mp3 lejátszók használatához, de a bennük lévő aksik töltéséhez is. Így az emberi mozgás teljesen hasznos energiává alakul.

Ez új értelmet ad szerintem a zöld energiának. Tovább megyek, akár az összes ruhánkat is megszórhatnánk vele, így nem csak a járás, de minden egyéb mozgás is valamekkora energiatermeléssel járna. A telefonunkat pedig egy kábelre kellene csatlakoztatni, ami a ruhából lóg ki és azon keresztül menne végbe a töltés, vagy legalábbis a szinten tartás.

A képen látható hölgy ruhája azon túl, hogy az űberelhetetlen kategóriát képviselné egy mai diszkóban, adott egy ötletet is. Ilyen módon a fényvisszaverő mellények hatásfokát is növelhetnénk ledlámpákkal.

Ha a fényvisszaverő csík köré, vagy néhol a közepére egy sorban tennénk ilyen lámpákat, akár fényszóró nélkül haladó autósoknak is láthatóvá válna. Na és mi lenne, ha járműveink lengéscsillapítójánál is használnánk eme kristályokat? Lenne szerintetek értelme?



Szerző

tech.hu



Scroll to Top