Napelemes tablettöltő

2011. 07. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Bár igazán hatékony megoldást még nem nagyon láttunk, folyamatosan tökéletesítgetik a mobil eszközök napenergiával való töltését is. A Voltaic Spark nevű tatyója is ennek jegyében készült, ami a táblagépek töltésére szolgál, ráadásul igencsak környezetbarát is.

Amíg nem sikerül elérni a következő nagy áttörést az akkumulátorok gyártásában, addig kritikus pont marad a készenléti idő az okostelefon- és tablettulajdonosoknak (is). A Voltaic által készített Spark nevű tablettáska az elején található napkollektorok révén próbál segítséget nyújtani a problémára.

A tok ráadásul maga is igencsak zöld, és nem a színére gondolok ezalatt, ugyanis újrahasznosított PET palackokból készült - a gyártó szerint vízálló és az UV sugarakat is jól bírja. A belsejében egy akksi figyel, ezt tölti fel a fedélen látható napelem, és erről lehet tölteni a táblagépet, fényképezőgépet, stb.

A táskában több zsebet is találunk, a táblagép mellett tehát kábelek, adapterek is elférnek benne. Ami a hatékonyságát illeti, a hivatalos leírás szerint egy iPad teljes feltöltéséhez 10 órányi direkt napfényre van szükség, más tabletekhez talán kevesebb is elég.

Ez viszonylag hosszú idő, ennyi ideig nem szívesen akasztja ki a sátorra az elsősorban kempingezéshez, kiránduláshoz ajánlott kiegészítőt - legalábbis nem akárhol. A másik megoldás, ha a hátizsákra erősítjük, ez talán a járhatóbb út. A tok az akksival együtt valamivel egy kiló fölötti, ehhez jön még ugye egy tablet súlya, és a táskába gyömöszölt többi holmié, hosszabb túrákon nem biztos, hogy örül az ember ennyi plusz tehernek, de ki tudja, azért ez nem egy rossz próbálkozás.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top