Netmegvonás torrentezés miatt

2011. 07. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Néhány nagy lemezkiadó harca a The Pirate Bay ellen meghozta a gyümölcsét Finnországban. A helsinki bíróság ítélete szerint ugyanis három, bizonyítottan fájlmegosztó tevékenységet végző előfizetőt kapcsoltak le az internetről.

A keresetet az egyik legnagyobb finn szolgáltató az Elisa ellen nyújtotta be a Helsinki székhelyű Szerzői Jog és Kalózkodás Elleni Központ CIAPC (The Copyright Information and Anti-Piracy Centre) és a Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetségének (IFPI) helyi képviselete. A kereset célja, hogy megtiltsák a The Pirate Bay használatát az országban.

Az ügy még nincs lezárva, de a CIAPC már részsikert aratott. A kalózkodás monitorozása során ugyanis öt felhasználóra bukkantak, akik több ezer zenei tartalmat tettek hozzáférhetővé fájlmegosztó oldalakon. A fájlmegosztó mindegyik esetben az internet-előfizető vagy az előfizető egyik családtagja volt.

A CIAPC az előfizetőkről szerzett információkkal megkereste a helsinki kerületi bíróságot és arra kérte, hogy akadályozzák meg a további jogsértést. A bíróság a keresetet három személy esetében jóváhagyta, így Finnországban először kapcsoltak le három előfizetőt az internetről, anélkül, hogy előzetes figyelmeztetést, kaptak volna.

A szakértők azt még nem tudják, hogy ennek a három esetnek lesz-e folytatása Finnországban, azaz gyakorlattá válhat-e az azonnali internetről való lekapcsolás, amennyiben bizonyítható a fájlmegosztás.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top