Nokia és a Cola = Működő telefon… Hogyan?

2012. 07. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A Nokia háza tájáról eddig nagyon sok olyan elképzelés és koncepció látott napvilágot, ami mára már teljesen természetes, de anno még nem volt az.

 

Gondoljunk csak 2006 végén a Nokia legnagyobb ötletére, az Aeonra, amely teljes fizikai gombok nélküli teljes érintőfelülettel volt ellátva. Ez az ötlet akkoriban teljesen elképzelhetetlen volt, de Finnországban mertek nagyot álmodni, így már teljesen hétköznapi dolog egy érintőképernyős telefont látni.

Daizi Zheng a Nokiával közösen egy egészen új koncepciót talált ki. Zheng úrnak elege lett abból, hogy a telefonjában lévő akkumulátor állandóan lemerül minden nap és ezzel együtt több okból sem hasznosak. Ugyanis nagyon drágák, szennyezik a környezetet. Ezért egy olyan telefon alkottak meg, amely teljesen biomeghajtással működik. Pontosabban Colával.

Így semmi szükségünk nem lesz az akkumulátorokra, hanem elég, ha betérünk a sarki vegyesboltba és kérünk egy üveg Colát a telefon részére.  A kezdeményezés még csak elméleti szinten létezik annak ellenére, hogy Youtube-on már találhatunk működőnek tűnő telefonokat. Ennek ellenére még brit kutatók sem tudták elkészíteni a készüléket.

Működési elve szerint a működéshez szükséges elektromosságot a készülék a Colában lévő enzimekből nyerné, amiket katalizátorként hasznosítana.

Hogy ennek a megoldásnak mennyire lesz létjogosultsága az majd a jövőben kiderül, de most még csak egy cikk témájához volt elég.

 



Szerző

tech.hu



Scroll to Top