Nyílt szofver, nyílt hardver

2010. 06. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A Linux hekkelők álma valósult meg a Ben NanoNote-al. Az Openmoko projekt mérnökeinek agyszüleménye ez a mini notebook, ahol minden nyílt.

A hardver, az áramkörök, a driverek bárki által módosíthatóak és a szoftverkörnyezet természetesen Linux. A Qi Hardware minigépe hasonlóan az Arduino platformhoz alapot ad bármilyen hardveres és/vagy szoftveres módosításra bárkinek, aki 990 dollárért vesz magának minimum 10 darabot, ennyi ugyanis a rendelhető mennyiségi egység.

A "nyers" hardver egy 366 MHz MIPS processzor, 32MB RAM, 2GB tárhely, MicroSD kártyafoglalat és a gép természetesen SDIO kompatibilis, hogy a megfelelő bővítőkkel pl. Wi-Fi adaptert csatlakoztathassanak hozzá. A méretei igen kicsik, mindössze 10x7,5 cm a gép, amibe egy 320x240-es LCD kijelző és egy QWERTY billentyűzet is elfért.

A cél az, hogy akár cégek, akár magánszemélyek a saját céljaiknak megfelelően módosítsák a NanoNote hardver és szoftver elemeit, legyen az egy digitális képkeret, vagy egy speciális mérőeszköz. Egyetlen feltétele a dolognak, hogy a módosított hardver teljes „tervrajzát” és specifikációit elérhetővé kell tenni a Qi Hardware oldalán. Remélem, hogy ez a projekt is olyan sikeres lesz, mint az Arduino.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top