Profi műsorújság, itthonról

2010. 05. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Kellett pár hónap, hogy rájöjjek: nagyon csípem ezt a zzEPG-t. A késői ráébredés oka pedig még indokoltabbá teszi, hogy írjak erről a hazai fejlesztésű elektronikus műsorújságról. Egyszerűen csak teszi a dolgát, úgy hogy szinte elfelejtettem, hogy van.

És a rengeteg (talán már kicsit túl sok) funkció még használhatóbbá teszi ezt a kis programot. Nagyon sokáig én is, mint sokan mások online tévéműsor portálokat böngésztem, ha tudni akartam, hogy pl. a Hacsoracsata, vagy Barbárok Közt helyett mit bámuljak azon a pár nézhető adón, amiket szeretek. Az online műsorújságok, vagy kezelhetetlenek, vagy pontatlanok és alig-alig állíthatom be az összes csatornát abban a sorrendben, ahogy a tévémen van, az pedig végképp felejtős, hogy szóljon, ha indul az a műsor, amit bejelöltem magamnak. Ha mindezen funkciókat összeadjátok, és a feljavított verziójukat egybegyúrjátok, akkor nagyjából a zzEPG tudásának a harmadánál jártok.

A klasszikus műsorújságon túl (ami egyrészt szerkeszthető, áttekinthető és még informatív is), van csatornafigyelő, ahol egy adott csatorna műsorlistáját láthatod, de kiválaszthatod azt a miniablakot, ahol csak az éppen futó műsorokat sorolja a program. Bejelölhetsz kedvenc műsorokat, azokat szerkesztheted és a zzEPG szól hogy mikor kezdődik és még azt is beállíthatod, hogy milyen formában és mennyivel előtte szóljon. A tévétuner kártyák közül a legismertebbeket kezeli, így automatikusan beállíthatod a pc-den a felvételt a zzEPG mindent elintéz, akkor is ha nem vagy otthon.

A telepítés elején kicsit megijesztett az "Első lépések varázsló..." felirat, mert ez általában azt jelenti, hogy bonyolult kérdésekre kell válaszolnom, sokat fogom nyomkodni a Next gombot és a végén úgyis belezavarodok. Pedig felesleges volt az aggodalmam, a dolog ennél szerencsére jóval egyszerűbb, mivel a program tényleg csak addig tart fel, amíg a szükséges alapbeállításokat elintézem, utána rám van bízva mennyire akarom beleásni magam a program rejtelmeibe.

És mivel a funkciók külön-külön érhetőek el, nem kell egy hatalmas és bonyolult, mindent az orrom alá dörgölni akaró csiricsáré ablakot bámulnom, csak azt mutatja, ami érdekel, és csak azért szól hozzám, mert én kértem. Szinte mindenre gondoltak az alkotók, mind a felületen, mind pedig a funkciókon látszik az átgondoltság és a lelkesedés.

Mindössze két ötletem lenne a fejlesztőknek: 1. Jó lenne egy egyszerűbb, kevesebb funkcióval bíró alapverzió, mert lehet, hogy sokan az átlagfelhasználók közül (mint pl. én) először megijednek a program sokoldalúságától és ez eltántoríthatja őket. 2. Könyörgök legyen mobil verzió belőle Androidra és iPhone-ra (de Androidra mindenképp :) Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, hogy töltse le innen a zzEPG-t és próbálja ki saját maga, nem hiszem, hogy csalódni fog, csak szánjon egy kis időt rá, hogy megismerje a programot.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top