Radarral segíti a vakokat a Primo

2010. 03. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A cím kicsit megtévesztő lehet, ugyanis nem egy radarernyőt szereltek szegény vizuálisan csökkent emberekre, hanem egy olyan fehérbotot alkottak számukra, melynek segítségével sokkal könnyebben tájékozódhatnak a tereptárgyaktól hemzsegő városainkban.

Bizony itt volt az ideje egy komolyabb fejlesztésnek, már ami a csökkentlátók fehérbotját illeti. Az ázsiai fejlesztőcég nem kisebb „adománnyal” kedveskedett a vizuális fogyatékkal élőknek, mint egy olyan bot kifejlesztésével, ami jóval azelőtt jelzi az akadályokat, hogy használója odaért volna.

Csodákat természetesen a Primo iSonic sem fog művelni, viszont segítségével jóval egyszerűbbé válhat a vakok tájékozódása. A bot markolat felöli végébe ugyanis egy radar szerű valamit építettek, ami két méterről már meg tudja állapítani, hogy van-e valami akadálya a továbbhaladásnak. A kis szerkezet vertikálisan és horizontálisan is vizsgálja a környezetet, így egy alacsonyan himbálódzó faág sem okozhat kellemetlen meglepetést a fehérbottal élőknek. Az útban lévő torlaszt rezgésekkel jelzi a használónak. Attól függően, hogy vízszintes, vagy függőleges akadályról van szó a kis szerkentyű erősebb, vagy enyhébb vibrálással jelez.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ha létezik ilyen „radar”, minek a bot. Érdekes kérdés, ám a válasz egyszerű. Mi van, ha lemeül az akku? Továbbá szerintem szükség van egy megkülönböztető jelzésre, mely ez esetben a fehér bot, mégpedig azért, hogy jobban odafigyeljün ezekre az emberekre és segítsük őket, ha szükségük van rá.

Mivel a készüléket még csak most mutatták be a CeBIT-en, így az ára még ismeretlen, ám abban biztos vagyok, hogy ha beindul a tömeggyártás, annak nagyon fognak örülni a rászorulók, hiszen ha nem is teljes, de egy jóval könnyebb életet élhetnek.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top