Robot jár helyette suliba

2011. 02. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Él Texasban egy kissrác, akinek gyakorlatilag nincs immunrendszere, ezért nem mehet semmilyen közösségbe, így iskolába sem. Egy robot avatárral viszont valóra vált az álma, és részt tud venni a suli életében.

Lyndon Baty, a beteg kissrác egy 120 centi magas Vgo robotot használ "avatárként". Webkamera, hangszóró és egy monitor van a távolról is vezérelhető robot fején, ezek közvetítik a képet és a hangot a kisfiú és az osztályterem között.

Hasonló robotról, az Anybotról írtam nemrégiben, akkor is ezt a felhasználást tartottam a leghasznosabbnak. (Mit hasznosnak, szerintem tök megindító, a kissrác édesanyja azt nyilatkozta egy tévének, hogy a fiának most már van oka felkelni reggelente, mindig alig várja, hogy becsöngessenek. A kissrác pedig azt mondta, a szülei a legjobb barátai, és nem akarja megbántani őket, de nagyon szeretett volna már más barátokat is szerezni rajtuk kívül. A modern technikának köszönhetően ez sikerült is neki.)

A Vgo robotot több területen is használják, például gyárakban távolról is rá tudnak nézni vele a termelésre, kórházakban meglátogathatják a betegeket a távol élő szeretteik, de főiskolákon, egyetemeken is tarthatnak órát a segítségével a professzorok anélkül, hogy fizikailag is meg kéne jelenniük a teremben.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top