Ubuntu a kocsidban is

2011. 02. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A telefonok evolúciója ijesztően felgyorsult: az egykori nehézkes készülékek mára sokoldalú kéziszámítógépekké váltak. Alighanem ugyanez a metamorfózis vár a jó öreg autórádió-szivargyújtó kombóra, mint azt például az Ubuntuval hasító Navisurfer II. is jelzi.

A nagy szórakoztatóelektronikai cégek és médiamogulok pár éve kiadták a jelszót: eljött a háromképernyős stratégia ideje. Azaz meg kell célozni a felhasználókat a tévén, a monitoron és a telefonjuk kijelzőjén is. Aztán időközben jött egy újabb képernyő az egyenletbe, amit már a kocsik műszerfalán kell keresni. Ennek köszönhetően gombamód szaporodnak a kifejezetten autóba szánt kütyük, melyekkel a vezetés kellemesebbé, biztonságosabbá, vagy éppen szórakoztatóbbá válhat.

Többféle autókba készült Androidos készülékről volt már szó itt a Tech.hu-n, de mai alanyunk nem a Google oprendszerét használja. A Navisurfer II. névre keresztelt számítógépen Ubuntu dolgozik és kifejezetten a kocsik műszarfalának felturbózására szolgál. A beépített 3G, HSDPA modem és GPS amolyan belépőszintű dolog lesz lassan, az élményt egy 7 hüvelykes, 800x480-as érintőképernyő koronázza meg.

A további paraméterek: a Navisurfer II.-t 1300 Mhz-es Intel Celeron M processzorral gyártják, amihez egy 250 gigás merevlemez és 2 giga DDR2-es RAM jár. Hogy külső adathordozóinkat is ráköthessük, USB 2.0 csatlakozóval is ellátták, a honlap szerint mindjárt hárommal is. A vasat a tavaly ősszel bemutatott Ubuntu 10.10 bírja munkára, amivel bizonyára sok geek szívébe lopja be magát a készülék. Akinek van fölös 300 eurója, be is újíthat egyet ide kattintva.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top