Szemmel vezérelt laptop

2011. 03. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Pont mire beleszokunk abba, hogy lassan minden kütyün érintőképernyő van, amit taperolhatunk ezerrel, bemutatnak egy újabb, elsősorban sci-fi alkotásokból ismerős technológiát.

A Tobii olyan szemkövetéses (eye-tracking) eszközök kifejlesztésével és tökéletesítésével foglalkozik, melyeket aztán igen széles körben lehet felhasználni, tudományos kísérletektől részletes piackutatásokon át a fogyatékkal élők mindennapjainak könnyebbé tételéig. A stockholmi székhelyű cég nemrég a Lenovóval fogott össze és készítette el a világ első laptopját, amit szemmel vezérelhetünk.

A Tobii technológiája lehetővé teszi, hogy pusztán a tekintetünkkel mozgassuk az egérkurzort, vagy úgy közlekedjünk a futó programok között, hogy csak rápillantunk a kiválasztani kívánt ablakra. A weblapokon való scrollozást is feleslegessé teszi, segítségével a böngészőnk automatikusan lejjeb görget, ahogy olvassuk a szöveget. Mindez még megfejelhető olyan energiatakarékos praktikákkal, mint például a kijelző kikapcsolása, ha a felhasználó egy ideje nem pillant rá, stb.

Persze számtalan olyan terület van, amit egyelőre nyitva hagytak a fejlesztők, gondolok itt például arra, hogy fogunk nagyobb szöveget begépelni, vagy hogy a derék grafikusok hogy szabják át szemmel az aktuális címlaplány dekoltázsát Photoshopban. Az viszont nyilvánvaló, mekkora segítséget nyújthat egy ilyen szemkontroll rendszer például mozgásban akadályozott, fogyatékkal élő emberek esetében, akik csak részben tudják használni a kezüket, vagy egyáltalán nem.

A ma kezdődő CeBIT 2011 kiállításon élőben is bemutatkozik a laptop, így hamarosan minden bizonnyal újabb infókkal is tudunk majd szolgálni a rendszerről. A türelmetlenek addig is szétnézhetnek további részletek után a Tobii honlapján.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top