Teszt - Vodafone SmartTab 7

2012. 05. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megérkezett hozznánk a Vodafone sajátmárkás táblagépe, a Vodafone SmartTab 7.

 

Az utóbbi években a tabletek egyre nagyobb számban kelnek el a boltok polcairól és egyre több ember használja. Szerencsére eljutottunk oda, hogy már nem státusszimbólum, hanem egy mindennap használható eszköz lett. Míg az első iPad megjelenése óta két tablet létezett: az olcsó, ami egyben rossz és az iPad. Ezzel szemben eljutottunk oda, hogy egyre több gyártó figyelt fel arra, hogy az olcsó szegmensből hiányoznak a használható gépek. A ZTE a Vodafone-nal közösen megalkotta a SmartTab 7-et.

Gyakorlatilag minden benne van,amire szükségünk lehet a kétmagos processzortól kezdve a bővíthető jó kijelzőig. A kérdés az, hogy miért találjuk 100.000 forint alatt. A válasz az, hogy nem mindenből a legjobbat építették bele, hanem mindenből a középkategóriát. Ennek megfelelően nem 1,5, hanem csupán 1,2 gigahertzes processzort kapott és még sorolhatnánk. Ettől függetlenül egy aránylag kényelmesen használható eszközt sikerült összerakni. Természetesen, mint minden műszaki cikknél, itt is vannak problémák, de az árcédula úgy vélem sok dolgot kompenzál.

Külsejét tekintve egy 7″-os gépről van szó, melynek méretei: 194 x 120 x 11,4 milliméter. Egy körülbelül 1-2 centiméteres kerettel megspékelve elveszi a kijelző a gép előlapját. Felülre került a bekapcsoló gomb, a hangerőt vezérlő gombokkal. Jobb oldalon egy kis nyílás mögött helyezhetjük be a SIM kártyát, illetve a memóriakártyát. Jobb oldalon pedig a fülhallgató bemenet található.

A kijelző 7″-os és 1280 x 800 pixel felbontású. Ez gyakorlatilag az árához képes rendkívül jó kijelző. Fényerejét, felbontását, illetve színeit tekintve a konkurenciái felett van. A kijelző tekintve összesen egy probléma van. Ez pedig a zsírtaszító réteg hiánya, ugyanis rendkívül gyorsan összeszedi a zsíros szennyeződéseket, ami elég gyakran megnehezíti a munkát.

A hátlapot tekintve elég kellemes anyagból készült. Igazából nem tudnám definiálni, de annyi biztos, hogy nem ez fog elsőként leesni az asztalról, emellett pedig egészen selymes-puha hatást kölcsönöz számára. A hátlap körül egy műanyag borítás van, amit a ZTE ügyesen megpróbált fémnek álcázni. Sajnos ez nem nagyon sikerült, mivel ujjlenyomat szempontjából ez is egy kritikus felület lett.

A készülék lelke egy Qualcomm gyártmányú kétmagos processzor. Gyakorlatilag itt érezhetjük egyedül a spórolás szagát, mivel ez a Qualcomm S3 szériájának gyengébb tagja, az 1,2 GHz-cel. Ezt az 1,2GHz-es processzort segíti az 1GB-os memória. A készülék belső tárhelye alapból 16GB, ezt 128 GB-ra lehet bővíteni MicroSD kártyával.  Ez egy egészen erős specifikációnak tűnik, ennek ellenére nem egy alkalommal tapasztaltunk fagyást több – 5-6 – weblap futtatásánál, viszont minden mást nagyon gyorsan lehetett futtatni. Egyetlen komolyabb problémát a GPU okozott, de ez is a grafikus, animációval megtámogatott háttérképeknél volt.

A Vodafone tableten az Android rendszerének tabletekre optimalizált változatát láthatjuk, a Honeycomb 3.2-tőt. Plusz alkalmazások terén említhetjük meg a Vodafone saját zenelejátszó programját. Emellett természetesen lehetőség van a gyári használatára is. Nekem ez a lejátszó annyira nem tetszett, mivel eléggé a közösségi média használatára épül. vagyis mindent meg lehet benne osztani, viszont a zeneszámok rendszerezését nem találtam jól használhatónak. Ezen felül kapunk egy digitális órát, illetve egy időjárással kapcsolatos alkalmazást is. Az alaprendszeren a ZTE nem igazán változtatott semmit, egyedül annyiban más a többihez képest, hogy a bal alsó sarokban lévő gombok megjelenése változott.

Gyárilag egy  3400 mAh-s kapacitású akkumulátor hajtja a készüléket. Ennek cseréjére nincs lehetőségünk, mivel a hátlapot nem lehet leszerelni. Ez a kapacitás egy kellemes 7-8 órás üzemidőt eredményez, ami wifi mellett 5-6-ra lecsökken, ami teljes fényerőnél természetesen kevesebb ez a szám, de ez sem mondható rossz adatnak.

Összességében egy kellemes eszközről beszélünk. Nem drága, nem lassú és nem is rossz, emellett külsőre is vállalható. Az egy hetes teszt alatt szinte mindenkinek elnyerte a tetszését. Úgy gondolom, hogy kedvező árcímkéjével és egy kellően erős médiakampánnyal egy  egészen népszerű tablet lesz a piacon.

 



Szerző

tech.hu



Scroll to Top