Tyú-tyú, meghaltál!

2011. 02. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Először volt a joystick, aztán a kontroller, meg a billentyűzet, végül a vezeték nélküli Wiimote, meg az ugráncolás a Kinect előtt - ezek után hová fejlődhet még a játékok irányítása? A megoldás egyszerű és vicces: visszafelé.

Talán még számítógépe se volt senkinek a környéken, de már egymást lövöldözték a környékbeli srácok a játszótéren mifelénk, némelyikünknél volt játékpisztoly, mások csak az ujjukat nyújtogatták egymásra, és heves "tyú-tyú-tyú" (esetleg "pjáoung-pjáoung", mások esedében "budrizs-budrizs") kiáltásokkal lőttünk mindenfelé virtuális golyókat.A két személyes Incredible Ape fejlesztőcsapat most ezt a retrófílinget kódolta bele egy teljesen debil játékba: a nyolc bites gépek (ZX Spectrum, C64 és a többiek) korára emlékeztető grafika és játékélmény már eleve széles mosolyra késztetheti azokat, akik még a 80-as években JetPac-en nőttek fel, de az irányítás valóban eszement.

Az ezer éves sidescroller játékokra hajazó akcióban egy jetpacket viselő űrhajós (vagy mi) röpköd a jobbról balra görgő pályán és halálosan egyszerű akadályokat kell kikerülnie vagy kilőnie. Ehhez adott két mikrofon, az egyikbe valakinek fújkálnia kell, ettől marad a levegőben a jetpack, a másik mikrofonba pedig valakinek hangosan bele kell... hogy is mondjam... tyúvogni. A PewPewPewPewPewPewPewPewPew című alkotásnak már a címe is mutatja, hogy poénjátékkal van dolgunk, ahol ráadásul a mikrofonba tyúvogást is némelyest átalakítja, retrósítja a szoftver. Így aztán teljesen úgy érezhetjük magunkat, mintha újra nyolc évesek lennénk, ám az agyunkat kicserélték volna egy C64-re.

##237566##

Azt nem tudni, mikor, hol és hogyen jelenik meg ez a csoda, de ha addig is kíváncsi vagy, milyen volt az eredeti, 1982-ben megjelent JetPac, itt kipróbálhatjátok az eredeti, Spectrumos változatát a böngésződben. Tyútyúzni itt még nem kötelező, de persze attól még lehet...



Szerző

tech.hu



Scroll to Top